V kroměřížské psychiatrické nemocnici podala po sporech s ředitelem většina lékařů výpověď

Z Psychiatrické nemocnice Kroměříž chce odejít kvůli sporu s ředitelem část lékařů – ve středu podali výpovědi. Ředitele Pavla Poláka viní, že neodborně zasahuje do léčebného procesu, jeho přístup k psychiatrii označili za přímé ohrožení péče o pacienty. Ministerstvo zdravotnictví se chce situací v Kroměříži zabývat a vyřešit ji v horizontu několika dnů.

Výpověď podalo šest z dvanácti primářů a primářek kroměřížské psychiatrické nemocnice, jedenáct z devatenácti atestovaných lékařů a tři z osmi atestovaných klinických psychologů, oznámili nespokojení lékaři. Celkem tedy dvacet z 39 atestovaných lékařů. Všichni jsou nyní ve dvouměsíční výpovědní lhůtě. Podle informací ČT hrozí některým oddělením ochromení, odejít chtějí například všichni atestovaní lékaři z dětského oddělení.

Netají se tím, že je to kvůli řediteli Pavlu Polákovi, který nastoupil počátkem minulého roku. Podle lékařů začal výrazně překračovat své manažerské kompetence a „neodbornými zásahy a nařízeními“ zasahovat do léčby. „To vše bez osobní zodpovědnosti za pacienty a léčbu, neboť dle zákona trestně právní zodpovědnost v léčebném procesu nese lékař,“ uvedli odcházející lékaři v prohlášení. Dali najevo, že pokud ředitel odejde nebo bude odvolán, jsou ochotni výpovědi stáhnout. Sám Polák na žádosti o vyjádření nereagoval.

Ministerstvo zdravotnictví podle nich o sporech vědělo a neřešilo je. Úřad to odmítl s tím, že situaci řeší a bude řešit i nadále. Mluvčí ministerstva Ondřej Jakob nicméně ujistil, že výpovědi lékařů nijak neohrožují péči o pacienty. „Vyřešení situace předpokládáme v řádu dní,“ dodal.

Psychiatrická nemocnice v Kroměříži se specializuje na léčbu všech typů duševních onemocnění a psychických poruch. Podle výroční zprávy za rok 2021 zařízení disponuje devíti sty lůžky.