Výstava v Kroměříži odráží stav bolavých duší

Díla neobvyklých autorů vystavuje od úterka Muzeum Kroměřížska. Celkem 127 prací vytvořili klienti Psychiatrické nemocnice v Kroměříži. Účinnou součástí jejich boje s nemocí, traumaty nebo závislostmi se stala arteterapie.

Co obraz, to projev bolesti a smutku. U všech ale chybí podpis i monogram. Autory jsou totiž klienti psychiatrické léčebny. Mezi tvůrci je třeba muž, který některé obrazy maloval v akutní, manické fázi své nemoci. Nebo další, kteří si procházejí stále častějším syndromem vyhoření.

„Pomocí této výstavy člověk nějak reflektuje svoje problémy a může ho to stimulovat, aby z nich hledal cestu ven,“ domnívá se ředitel Muzea Kroměřížska Jiří Stránský.

Autoři vystavených děl tvoří v ateliéru přímo uprostřed nemocnice. Vedle malířského stojanu a štětců mají k dispozici i improvizované lůžko. V ateliéru platí jiná pravidla než na odděleních léčebny, klient tam může svobodně střídat tvorbu s odpočinkem. „Může si tady lehnout, přikrýt se dekou, často tady v pelíšku i pláče,“ popsala průběh arteterapeutka Emílie Rudolfová.

O výstavě hovoří ředitel Muzea Kroměřížska Jiří Stránský (zdroj: ČT24)

Výstava Umění je stav duše v kroměřížském muzeu nemá ambici nabídnout to nejkvalitnější z výtvarného umění, v každém díle ale zrcadlí příběh konkrétního člověka. A bourá tím předsudky, které společnost vůči psychiatrii podle lékařů stále má. Do 25. října.