Třetině zvířat v Milovicích hrozí vybití, rezervace je jim malá. O větším prostoru jedná kraj podle ochranářů pomalu

Třetině zvířat v Milovicích hrozí utracení, rezervace je jim malá (zdroj: ČT24)

Kvůli odkladu rozšíření rezervace velkých kopytníků mezi Milovicemi na Nymbursku a Benátkami nad Jizerou na Mladoboleslavsku budou muset ochránci do konce srpna přestěhovat nebo utratit 31 zvířat, přibližně třetinu současného počtu. Rozšíření rezervace se zdrželo kvůli soudním sporům a také průtahům ze strany Středočeského kraje, který ochranáři žádají o urychlení dalších jednání, uvedl ředitel organizace Česká krajina Dalibor Dostál. Kraj pochybení odmítá a slibuje, že se k rozšíření rezervace vrátí začátkem září.

Rozšíření rezervace velkých kopytníků je podle organizace Česká krajina schválené od roku 2016. Krajští úředníci ale nestihli od ledna připravit smlouvy, které by ho umožnily.

„Ve čtvrtek jsme proto s žádostí o pomoc oslovili středočeskou hejtmanku a také všechny členy rady Středočeského kraje. Věříme, že se rezervaci, která proslavila Českou republiku po celém světě, pokusí zachránit,“ dodal Dostál, podle kterého slíbil pomoc náměstek hejtmanky Miloš Petera (ČSSD).

Stávající rezervace sto zvířat neuživí

S rozšířením rezervace o další pozemky se podle ochranářů počítá od začátku. Je nutné kvůli spásání trav, díky kterému se do lokality vrací ohrožené druhy bylin. „Po několika letech plevelné trávy pastvu nezvládnou a jejich množství se skokově sníží. To je zcela v pořádku a právě k tomu podle plánu dochází. Jenomže podle původních příslibů měla mít zvířata již dávno k dispozici další plochy,“ řekl Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd České republiky.

Zvířatům nyní podle ředitele České krajiny Dostála hrozí, že je stávající rezervace neuživí. „Od konce srpna do dubna nic nového nevyroste a zvířata budou závislá na tom, co v rezervaci zůstalo. V tom velkém počtu, v jakém jsou, nebudou mít dostatek potravy. Navíc je pátým rokem v kuse extrémní sucho. To v kombinaci se zpožděním projektu vytváří krizovou situaci,“ vysvětlil Dostál.

Do konce srpna by se proto měl počet zvířat v rezervaci snížit o třetinu, tedy 31 kusů. „Šlo by o největší zbytečný masakr vzácných zvířat v Česku od doby, kdy byly v roce 1975 v zoologické zahradě ve Dvoře Králové vystříleny více než čtyři desítky žiraf přivezených Josefem Vágnerem z Afriky,“ řekl ředitel České krajiny.

Ochranáři se podle něj snaží udělat vše pro to, aby se zvířata nemusela utrácet. „Věříme, že všichni budou mít zájem tuto složitou situaci vyřešit. Kdyby se to nepodařilo, udělali bychom maximum proto, abychom zvířata převezli jinam. Divocí koně a další velcí kopytníci zachránili svým působením v rezervaci stovky ohrožených živočichů a rostlin. Bylo by kruté, pokud by za to nyní měli zaplatit životem,“ uvedl. Dodal také, že v případě vybíjení zvířat by se postupovalo od nejmladších kusů.

Kraj tvrdí, že nepochybil, vybíjení zvířat se pokusí zabránit

Ochranáři na projektu od počátku spolupracují právě se Středočeským krajem. Ten ještě před vznikem rezervace v roce 2015 slíbil, že poskytne své pozemky v bývalém vojenském prostoru Milovice. V té době krajské pozemky blokovala nájemní smlouva se společností Mladá RP, situaci se ale podařilo vyřešit a pozemky jsou volné. Podle České krajiny se termín podpisu smluv postupně odsouval.

„I když soudní spory skončily, postupovalo se výrazně pomaleji, než jsme byli dohodnuti. Mezitím vypršelo několik termínů. Tím jsme se dostali do kritické situace. Projekt s takto velkým počtem zvířat se musí plánovat roky dopředu,“ uvedl šéf ochranářů Dostál.

Středočeský kraj podle Petery proces rozšíření rezervace nezpomalil. „Před třemi měsíci teprve ukončil spor s RP Mladá. Během těchto tří měsíců musel být zveřejněn záměr o pronájmu pozemků dle zákona o obcích a krajích,“ řekl Petera. Poté musí tento záměr projednat komise pro majetek, která je poradním orgánem rady kraje, a následně půjde návrh na pronájem pozemků k rozhodnutí na jednání radních, což se stane 2. září. „Dva dny už nebudou hrát roli,“ dodal Petera.

Podle náměstka Petery kraj nepochybil. „Snažíme se také najít kompromis mezi usnesením komise majetku, která chtěla problém řešit až v novém roce, a umožnit rozšíření pastevních ploch pro koně hlavně v oblasti Benátek nad Jizerou,“ dodal Petera. Po České krajině bude kraj požadovat zpracování regulačního plánu sudokopytníků tak, aby bylo zcela zřejmé, kolik jich tam bude moci žít.

Krize v rezervaci v Milovicích. Vzácným zvířatům tam hrozí nucený úbytek (zdroj: ČT24)

Středočeský kraj podle svého vyjádření nemůže poskytnout soukromému subjektu, kterým společnost Česká krajina je, bez rozvahy a ke všemu bezplatně na dobu deseti let zhruba 270 hektarů pozemků, které jsou způsobilé pro čerpání zemědělských dotací. „My bychom byli schopní krátkodobě pronajmout České krajině pozemky, ale oni na vybudování ohradníku čerpají dotaci – a k tomu potřebují desetiletou smlouvu,“ dodal Petera. 

Také on si nepřeje, aby došlo k vybíjení vzácných zvířat. „Tuto variantu nepředpokládám. S Českou krajinou jsme řešili, že bychom mohli tři kusy praturů umístit například do Ralska. Kraj bude součinný, aby k vybíjení nedošlo už proto, že je projekt v Milovicích úspěšný a my jsme rádi, že ho na území kraje máme,“ dodal s tím, že kraj v posledních čtyřech letech poskytl České krajině dotace ve výši 6,7 milionu korun. 

Rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice vznikla před čtyřmi lety na dvou pastvinách u Milovic a Benátek nad Jizerou. Se dvěma stády divokých koní ji obývají zubři a zpětně šlechtění pratuři. Rezervace je podle ochranářů prvním místem na světě, kde spolu žijí všechny tři druhy původních velkých evropských kopytníků.