TÉMA

Česká krajina

Nájemce milovické rezervace podle Středočeského kraje porušuje smlouvu

Závažná pochybení zjistili při kontrole přírodní rezervace v Milovicích na Nymbursku pracovníci Středočeského kraje. Ochranářská společnost Česká krajina, která do bývalého vojenského prostoru umístila velké kopytníky, podle úřadu porušuje nájemní smlouvu. Kvůli úhynu zvířete kraj zvažuje i podání podnětu na veterinární správu.
14. 6. 2023|

Vzácný zubr jménem Tábor zamířil do přírodní rezervace. Čeká se, že založí nové stádo

Do soukromé přírodní rezervace u Rokycan přijel samec zubra evropského odchovaný v zoo v Táboře. Stokilometrovou cestu absolvoval bez obtíží. Když zoologové ve výběhu otevřeli dvířka přepravního boxu, zvíře vyšlo ven, rozhlédlo se a po chvíli začalo v klidu spásat trávu a vydalo se na obchůzku nového domova. V Rokycanech si tříletý samec Tábor polepší. Čeká ho tu mnohem větší prostor a stane se také vůdcem nově zakládaného stáda a otcem budoucích telat, řekl zoolog Ondřej Kott.
20. 5. 2020|

Začalo bourání bývalého sovětského cvičiště, Milovice místo něj nechají vyrůst park

Ve středočeských Milovicích odstartovala demolice bývalých vojenských budov, v nichž v bývalém Československu po roce 1968 působily desítky lidí. Po odchodu sovětských okupantů je vystřídali bezdomovci. Město získalo budovy loni a plánuje místo nich postavit relaxační zónu.
16. 1. 2020|

Rezervace u Milovic se rozšíří. Kraj ale zpřísní podmínky pro výpůjčku pozemků

Rezervace pro velké kopytníky v bývalém vojenském prostoru mezi Milovicemi na Nymbursku a Benátkami nad Jizerou na Mladoboleslavsku se rozšíří. Středočeský kraj poskytne společnosti Česká krajina na deset let 205 hektarů. Rezervace má teď 240 hektarů, žádala ale další pozemky, aby nemusela omezit počet zvířat. Kraj nicméně zpřísní podmínky výpůjčky a nedá organizaci další dotace, řekla hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Ředitel České krajiny Dalibor Dostál chce o věci s krajem ještě jednat.
2. 9. 2019|

Třetině zvířat v Milovicích hrozí vybití, rezervace je jim malá. O větším prostoru jedná kraj podle ochranářů pomalu

Kvůli odkladu rozšíření rezervace velkých kopytníků mezi Milovicemi na Nymbursku a Benátkami nad Jizerou na Mladoboleslavsku budou muset ochránci do konce srpna přestěhovat nebo utratit 31 zvířat, přibližně třetinu současného počtu. Rozšíření rezervace se zdrželo kvůli soudním sporům a také průtahům ze strany Středočeského kraje, který ochranáři žádají o urychlení dalších jednání, uvedl ředitel organizace Česká krajina Dalibor Dostál. Kraj pochybení odmítá a slibuje, že se k rozšíření rezervace vrátí začátkem září.
12. 8. 2019|

Na pastvinách u Milovic se našly nové druhy vzácných rostlin

Nové druhy vzácných rostlin objevili letos vědci v rezervaci velkých kopytníků u Milovic na Nymbursku. V místě původně rostly, ale kvůli šíření agresivních druhů trav vyhynuly. Nyní se vracejí díky pastvě divokých koní, zubrů a zpětně šlechtěných praturů, informovala ochranářská společnost Česká krajina v tiskové zprávě.
2. 8. 2019|