Nájemce milovické rezervace podle Středočeského kraje porušuje smlouvu

Pochybení v přírodní rezervaci v Milovicích (zdroj: ČT24)

Závažná pochybení zjistili při kontrole přírodní rezervace v Milovicích na Nymbursku pracovníci Středočeského kraje. Ochranářská společnost Česká krajina, která do bývalého vojenského prostoru umístila velké kopytníky, podle úřadu porušuje nájemní smlouvu. Kvůli úhynu zvířete kraj zvažuje i podání podnětu na veterinární správu.

Na třech stech padesáti hektarech žije v oboře asi sto třicet velkých kopytníků. Nová mláďata na jaře porodili koně i zubři. Hospodaření ochranářské společnosti Česká krajina Středočeský kraj pravidelně kontroluje, posledně zjistil nesrovnalosti. „Zjistili jsme, že asi osmnáct tisíc metrů čtverečních půdy bylo zbagrováno, shrnuty valy a rozprostřena nová zemina,“ popsal radní pro investice a majetky Středočeského kraje Libor Lesák (ODS).

Podle společnosti Česká krajina podobné zásahy souvisí s úklidem zbytků po vojenských objektech nebo odklízení pyrotechniky. „Je to v rámci obnovy území, které je tímto skutečně velmi zatížené,“ vysvětluje ředitel společnosti Česká krajina Dalibor Dostál.

Úpravy teď posoudí Agentura ochrany přírody a krajiny. „Budeme zjišťovat, co se tam stalo, zda to má nějaký dopad na přírodu, a podle toho vyhodnotíme, jestli se uloží nějaké nápravné opatření, nebo se udělí pokuta,“ řekla mluvčí agentury Karolína Šůlová.

V bahně uhynulo zubří mládě

V rezervaci v dubnu uhynulo zubří mládě. Uvázlo v bahně, když se snažilo napít z tůně. Kraj to dává do souvislosti právě s výkopovými pracemi. „Tůň je viditelná na mapách z roku 2001, takže je naprosto zřejmé, že tady existuje a nevytvořili jsme ji my,“ reaguje Dostál. Podle správců rezervace může za úhyn zvířete nedostatek vody.

Jediné provizorní napajedlo pro zhruba sto zvířat se nachází na kraji rezervace. Je ale v havarijním stavu, správci území proto požádali kraj o souhlas s výstavbou nového. „Bohužel, za dva a půl roku souhlas nemáme, proto jsme spustili petici,“ řekl Dostál. 

„Místně příslušné orgány v Mladé Boleslavi se musí vyjádřit k tomu, jestli vůbec lze takovouto stavbu v tom území uskutečnit, proto to trvá o něco déle,“ poznamenal Lesák.

Petici zatím podepsalo šest tisíc lidí, až dosáhne deseti tisíc podpisů, předloží ji společnost kraji.