Tendr na dostavbu D11 z Trutnova k hranicím se protahuje. Polsko svou část otevře už letos

Tendr na dostavbu D11 nabírá zpoždění (zdroj: ČT24)

Tendr na dostavbu dálnice D11 ve východních Čechách se protahuje. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) už poněkolikáté posunulo termín nabídek na stavbu. Zakázka se týká posledního úseku z Trutnova až k polským hranicím. ŘSD slibuje, že dálnici vybuduje včas. Stavbu má v plánu zahájit ještě v letošním roce. Polská strana však svoji část dálnice otevře mnohem dříve.

Na česko-polské hranici mezi Královcem a Lubawkou to momentálně vypadá tak, že na polské straně už je položený asfalt a na té české je stále louka. Polská část silnice se má otevřít už brzy. „Úsek od Kamenné Hory k hranicím s Českem zprovozníme letos ve třetím čtvrtletí,“ uvedla ředitelka Generálního ředitelství silnic a dálnic Wrocław Lidia Markowska. 

Česko chce navazující dálnici dostavět co nejrychleji. Jenže firma, která by 21 kilometrů dlouhý úsek postavila, ještě není vybraná. Tendr se navíc protahuje, podle ŘSD to však není problém. „Posunutí termínu není žádná tragédie, to je postup, který uvádí zákon. Rozhodně to nebude znamenat zpožďování termínu výstavby,“ ujistil mluvčí ŘSD Jan Rýdl.  

Silničáři chtějí nejprve vybudovat tříkilometrový úsek, který bude sloužit jako napojení na polskou komunikaci S3. Povede od státní hranice až za obec Královec. Místní se ale obávají nárůstu dopravy po zprovoznění polské části.

Obavy z těžkých kamionů

Stávající zákaz průjezdu nákladních aut podle nich někteří řidiči nerespektují. „Řidiči říkají, že se jim vyplatí zaplatit 500 korun pokutu, než aby objížděli desítky kilometrů,“ uvedla obyvatelka Královce Jana Flídrová.  

Obavy mají také obce v pohraničí, například Bernartice. Stát se chce s Polskem domluvit na tom, aby se zklidněním dopravy pomohlo. „Snažíme se jednat s polskou stranou, aby pokud možno co nejvíce odváděla kamionovou dopravu mimo to úzké hrdlo,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).  

Dálnice od hranic s Polskem až do Trutnova má být hotová nejdříve za tři roky. Celou – tedy z Prahy až do Polska – pak mají řidiči projet v roce 2027.