TÉMA

Dálnice D11

Dálnice D11 na Trutnovsku je bez zhotovitele, výběr Budimexu zrušil antimonopolní úřad

Místo aby se co nejdříve začal stavět příhraniční úsek dálnice D11, který by navázal na již hotovou polskou rychlostní silnici S3, příprava se znovu zkomplikovala. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zrušil výběr zhotovitele a Ředitelství silnic a dálnic musí o vítězi výběrového řízení rozhodnout znovu. Původně uspěla polská firma Budimex.
4. 4. 2024|

Řidiči se na silnicích necítí bezpečně, sami ale často porušují pravidla

Zhruba polovina řidičů se na českých silnicích necítí bezpečně. Ukázal to průzkum České asociace pojišťoven, podle kterého na silnicích cítí nebezpečí 51 procent lidí. Podle pojišťoven přitom riziko zranění nebo úmrtí rok od roku klesá. Motoristé obvykle za důvod obav označují chování ostatních řidičů, ale i stav vozovek.
8. 3. 2024|

Při stavbě dálnic na východě Čech se daří odkrývat miliony artefaktů, nechybí ani tisíce let staré předměty

Na východě Čech probíhá historicky největší záchranný archeologický výzkum. Stavby dálnic D35 a D11, obchvatů a přivaděčů odkrývají miliony historických artefaktů – od keramických střepů až po unikátní, tisíce let staré kovové předměty. Archeologové nyní v zimě pracují na jejich katalogizaci. Protřídit, prozkoumat a označit všechny nálezy nicméně potrvá roky. Podle expertů se něco podobného už zřejmě nebude opakovat.
20. 2. 2024|

D11 mezi Trutnovem a polskou hranicí má platné stavební povolení. Kupka zamítl námitky ekologického hnutí

Budování nového úseku dálnice D11 mezi Trutnovem a státní hranicí s Polskem by mohla začít 19. prosince, stavební povolení je pravomocné. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) zamítl rozklad ekologického hnutí Dětí Země. Na webu o tom informoval resort dopravy a šéf Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl. Děti Země stavební povolení napadly čtyřmi námitkami. Týkaly se evidence činnosti biologického dozoru, způsobu měření intenzity hluku při zkušebním provozu, zásahu dálnice do okraje lesa a stanoviska posouzení vlivu na životní prostředí EIA.
1. 12. 2023|

Českou dálnici mají historicky poprvé stavět Poláci, stavbu D11 ale brzdí ekologičtí aktivisté

I přes podaný rozklad ke stavbě dálnice D11 mezi Královcem a Trutnovem je polská firma Budimex připravená začít s pracemi 19. prosince. Čeká se ale na vyjádření komise, která se zabývá námitkami ekologického hnutí Děti Země. Jedná se mimo jiné o vedení ekologického deníku, o situaci na stavbě a následně také měření intenzity hluku.
28. 11. 2023|

Na konci roku bude v Česku ve výstavbě 210 kilometrů dálnic, řekl Mátl

Koncem letošního roku bude v Česku rozestavěných rekordních víc než 210 kilometrů dálnic, ze základní dálniční sítě chybí dobudovat zhruba 650 kilometrů. Řekl to šéf Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl. Věří, že hotovo by mohlo být do deseti let. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) uvedl, že příští rok se otevře 118 kilometrů nových dálničních úseků a spustí se výstavba 93 kilometrů dálnic. O financování výstavby chce jednat s opozicí.
10. 11. 2023Aktualizováno10. 11. 2023, 21:08|

U Náchoda začal archeologický průzkum, poslední krok před dlouho očekávanou stavbou obchvatu

Začal archeologický průzkum na trase budoucího obchvatu Náchoda. Samotná stavba, na kterou místní obyvatelé i projíždějící řidiči čekají desítky let, by měla začít vznikat napřesrok. Ředitelství silnic a dálnic již má stavební povolení, zbývá mu ještě vybrat zhotovitele.
10. 11. 2023|

Dálnice D3 a D11 mají blíže k dostavbě. Rozhodnutí úřadu a soudu ukončila spory

Úřady podnikly v úterý důležité kroky, které by měly přiblížit dostavbu dvou úseků českých dálnic. Po vyvlastnění čerpací stanice na LPG u Tábora, o němž rozhodl jihočeský krajský úřad, bude možné dokončit obchvat města, který je součástí dálnice D3. Ostravský krajský soud zamítl žalobu proti územnímu rozhodnutí pro stavbu dálnice D11 od Jaroměře k Trutnovu.
24. 10. 2023|

Polská rychlostní silnice už ústí na hranicích u Královce. V Česku zatím navazuje pole

Polští silničáři otevřeli příhraniční úsek rychlostní silnice S3 mezi Kamiennou Górou a Lubawkou. Je zatím zcela izolovaný. Na severu mu zatím chybí napojení na zbytek S3, která vede až do Štětína, na jihu pak není ani česká dálnice D11, která má v budoucnu navázat. V Česku je ale navíc rozkopaná i silnice I/16 od pohraničního Královce do Trutnova, na kterou by auta měla sjíždět, dokud nebude česká dálnice hotová.
29. 9. 2023|

Po nehodě bagru byla na dvě a půl hodiny uzavřena část D11 v obou směrech

Dálnici D11 na 31. kilometru ve směru na Hradec Králové zablokovala ve středu odpoledne nehoda bagru, která se stala při stavebních pracích. Bagrista zapomněl sklopit rameno a narazil jím do mostu, utrpěl lehké zranění. Most i úsek dálnice mezi 25. a 35. kilometrem byly neprůjezdné. Ve směru na Prahu byl provoz plně obnoven kolem 15:00, v opačném směru začala auta jezdit jedním pruhem, řekla mluvčí středočeské policie Vlasta Suchánková.
30. 8. 2023Aktualizováno30. 8. 2023, 16:39|

Trutnovsko chystá radary i cyklostezky. Připravuje se na provoz polské rychlostní silnice S3

Obce na Trutnovsku se připravují na spuštění polské rychlostní silnice S3. Obávají se, že na příhraničních silnicích v Čechách výrazně vzroste doprava. Obce a města tak plánují výstavbu radarů, ale také chodníků nebo cyklostezek.
12. 8. 2023|

Prázdniny v kolonách jsou na některých dálnicích už pravidlem. I ve volných měsících zdržují opravy na D1, D5 i D11

Jet o prázdninách na dovolenou po dálnici může být pohodlné a rychlé, anebo naopak velmi zdlouhavé – to když se na dálnici pracuje a místo plynulé jízdy stotřicítkou se popojíždí krokem. Údaje telematických systémů ukazují, že letos není problematických míst, kde se tvoří kolony, mimo velká města mnoho. Jsou však chronické. Podle Ředitelství silnic a dálnic by se to ale mělo brzy zlepšit i na nich.
23. 7. 2023|

Silničáři začali u hradeckých Svobodných Dvorů stavět protihlukové stěny. Mají ale zpoždění

Po obou stranách dálnice D11 v Hradci Králové u Svobodných Dvorů se staví tři kilometry protihlukových stěn. Ředitelství silnic a dálnic tak se zpožděním plní slib, který spolkům a obyvatelům západního okraje Hradce dalo před pěti lety. Výstavba stěn vyjde na 97,5 milionu korun bez daně, hotovo by mělo být do podzimu.
4. 7. 2023|

Slunce zapadlo, jim ale práce teprve začíná. Nočních oprav dálnic kvůli silnému provozu přibývá

Stále silnější provoz na dálnicích kolem velkých měst nutí silničáře k opravám v nočních hodinách. Aktuálně provádějí až čtvrtinu údržby za tmy, i když je to dražší. Teď například na D11 u Nymburka.
28. 5. 2023|

Tendr na dostavbu D11 z Trutnova k hranicím se protahuje. Polsko svou část otevře už letos

Tendr na dostavbu dálnice D11 ve východních Čechách se protahuje. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) už poněkolikáté posunulo termín nabídek na stavbu. Zakázka se týká posledního úseku z Trutnova až k polským hranicím. ŘSD slibuje, že dálnici vybuduje včas. Stavbu má v plánu zahájit ještě v letošním roce. Polská strana však svoji část dálnice otevře mnohem dříve.
10. 5. 2023|

Pavel se v Polsku setkal s premiérem Morawieckým. Navštívil i Rzeszów, odkud proudí pomoc na Ukrajinu

Nový český prezident Petr Pavel v pátek zakončil dvoudenní návštěvu Polska. Ráno se setkal s polským premiérem Mateuszem Morawieckým, později navštívil centrum Evropské agentury pro pohraniční a pobřežní stráž Frontex. Odpoledne dorazil také do polského a amerického logistického centra na letišti Rzeszów-Jasionka, z nějž proudí na Ukrajinu většina západní pomoci včetně té vojenské.
17. 3. 2023Aktualizováno17. 3. 2023, 19:07|

Po zákazu průjezdu Lázněmi Bohdančem příliv kamionů v oblasti neustal, jen se přesunuly do okolních vesnic

Starostům obcí na Pardubicku už dochází trpělivost s nárůstem kamionové dopravy. Nejvíce množství nákladních aut vzrostlo ve vesnicích kolem Lázní Bohdanče. Přímo přes lázeňské město totiž kamiony jezdit nesmí, a tak si cestu k dálnici D11 zkracují právě přes obce v okolí.
14. 3. 2023|

Krajský úřad zamítl odvolání proti územnímu rozhodnutí na stavbu dálnice z Jaroměře do Trutnova

Krajský úřad Královéhradeckého kraje zamítl odvolání proti územnímu rozhodnutí na stavbu dálnice D11 v úseku z Jaroměře do Trutnova. Po uplynutí lhůty patnácti dnů nabude rozhodnutí právní moci. V prosinci 2021 se proti němu odvolal jeden majitel pozemků v Hajnici, v jejíž blízkosti má dálnice vést.
20. 2. 2023|

ŘSD chce postavit krátký úsek dálnice u polských hranic. Místní se obávají husté dopravy

Obce na Trutnovsku se obávají zahlcení dopravou z Polska. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) chce totiž příští rok začít stavět tři kilometry dálnice D11 těsně u státních hranic. Krátký úsek má navázat na hotovou polskou dálnici a dopravu v Česku převést na silnici první třídy. Provizorní sjezd by měl být v katastru Královce, místní jsou však proti.
19. 12. 2022|

Ústavní soud odmítl stížnost Kučery kvůli vyvlastnění pozemku pro D11 u Jaroměře

Ústavní soud odmítl stížnost Františka Kučery kvůli vyvlastnění pozemku potřebného pro stavbu dálnice D11 mezi Smiřicemi a Jaroměří na Náchodsku. Nevyhověl ani připojeným návrhům za zrušení částí liniového zákona a zákona o vyvlastnění. Kučera neúspěšně uplatňoval před správními soudy a znovu před Ústavním soudem řadu námitek. Ústavní soudci jeho stížnost označili za zjevně neopodstatněnou, vyplývá z usnesení v databázi soudu.
7. 11. 2022|

Na opravený most v Kolíně už mohou i kamiony. Jezdí se všemi čtyřmi pruhy

V Kolíně v úterý otevřeli zrekonstruovaný Nový most přes Labe, řidiči mohou využívat všechny čtyři pruhy, a vrátily se na něj i kamiony. Most, který byl v havarijním stavu, opravovali stavbaři z firem Strabag a Porr po polovinách od loňského května. Řidiči jezdili pouze ve dvou pruzích, nákladní auta musela objížďkami. Práce na zhruba půl kilometru dlouhém přemostění vyšly na čtyři sta milionů korun, financoval je Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI).
1. 11. 2022|

Dálnice D11 a D35 před Hradcem jsou opravené. Práce přišly na téměř čtvrt miliardy

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v pátek dokončilo opravu 17 kilometrů dálnic D11 a D35 před Hradcem Králové. Stavbaři na nich vyměnili asfaltový povrch, který byl na nejstarších úsecích položen před šestnácti lety, uvedl mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Oprava přišla na 245 milionů korun bez daně. Šlo o nejrozsáhlejší plošnou rekonstrukci dálničního povrchu v republice v letošní stavební sezoně.
7. 10. 2022|

Stavba úseku D11 z Jaroměře do Trutnova zřejmě nabere zpoždění. Kvůli odvolání proti územnímu rozhodnutí

Zcela zablokované je pokračování stavby dálnice D11, konkrétně dvacetikilometrového úseku z Jaroměře do Trutnova. Krajský úřad v Hradci Králové řeší odvolání proti územnímu rozhodnutí, které stavební úřad ve Dvoře Králové nad Labem vydal vloni v listopadu. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) proto nemůže vykupovat pozemky.
3. 10. 2022|

Začaly práce na obchvatu Jaroměře. Stavba za 688 milionů korun má být hotová za dva roky

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ve čtvrtek odpoledne oficiálně zahájilo dlouho připravovanou stavbu obchvatu dvanáctitisícové Jaroměře na Náchodsku. Obchvat po severním okraji města odvede z Jaroměře tranzitní dopravu ve směru z Hradce Králové na Náchod a Polsko. Řidičům by měl začít sloužit v roce 2024. Obchvat postaví společnost Metrostav Infrastructure za 688 milionů korun bez daně. Předpokládaná cena před soutěží byla 863 milionů korun.
22. 9. 2022Aktualizováno22. 9. 2022, 17:49|