Českou dálnici mají historicky poprvé stavět Poláci, stavbu D11 ale brzdí ekologičtí aktivisté

Události v regionech: Českou dálnici bude stavět polská firma (zdroj: ČT24)

I přes podaný rozklad ke stavbě dálnice D11 mezi Královcem a Trutnovem je polská firma Budimex připravená začít s pracemi 19. prosince. Čeká se ale na vyjádření komise, která se zabývá námitkami ekologického hnutí Děti Země. Jedná se mimo jiné o vedení ekologického deníku, o situaci na stavbě a následně také měření intenzity hluku.

Dálnici D11 z Trutnova do Královce má poprvé v historii stavět polská firma, ve stavbě jí ale stále brání hnutí Děti Země. „I přes opakované výzvy a nabídky k jednání občanské sdružení Děti Země, respektive pan Patrik s námi odmítl jednat,“ informoval mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

„Odmítli jsme s Ředitelstvím silnic a dálnic jednat, protože obsah rozkladu lze vyřídit rychle a snadno i bez toho. Náš rozklad má ministerstvo dopravy jeden a půl měsíce, takže už o něm mohlo dávno rozhodnout,“ uvedl předseda Dětí Země pro Denik.cz Miroslav Patrik.

Dokud ministerstvo nevyřeší připomínky aktivistů, stavební povolení nebude platné a největší polská stavební firma se nehne z místa. „Rozkladová komise v současné době studuje dokumentaci potřebnou k tomu, aby ministru dopravy pro jeho rozhodnutí dala nějaké stanovisko,“ informoval mluvčí resortu František Jemelka.

Pokud ministerstvo rozklad ekologického hnutí zamítne, je možné začít se stavbou. „Stavba dálnice začne ihned po podepsání smlouvy, v souladu s tím, jak nám to oznámil ministr dopravy Martin Kupka. Začátek stavby by měl být zahájen v prosinci letošního roku,“ potvrdila mluvčí polské firmy Budimex SA Diana Zyglewska.

Dálnice D11 bude napojena na polskou dálnici S3. Vzniknout má osmadvacet mostů, dva tunely a tři mimoúrovňové křižovatky za bezmála 11,5 miliardy korun. Budimex hodlá nejsložitější jednadvacetikilometrový dálniční úsek D11 postavit do roku 2027.