TÉMA

Budimex

ŘSD zamítlo námitky Budimexu proti vyloučení z tendru na stavbu příhraničního úseku D11

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zamítlo námitky polské stavební společnosti Budimex proti jejímu vyloučení z výběrového řízení na stavbu úseku D11 z Trutnova na státní hranici s Polskem. Na síti X to uvedl šéf ŘSD Radek Mátl. Společnosti nyní běží lhůta pro podání přezkumu postupu ŘSD k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Budimex už dříve uvedl, že si za nabídkou stojí.
5. 6. 2024|

D11 se začne stavět na podzim, D49 bude hotová do konce roku, věří šéf silničářů

Dálnice D11 od hranic s Polskem k Trutnovu by se mohla začít stavět v září nebo říjnu. Podle generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnic Radka Mátla je to nejzazší termín. Je přesvědčen, že do té doby se podaří vyřídit veškeré možné stížnosti vyloučené společnosti Budimex. Bez zahájení prací na D11 by se zásadně zkrátila celková délka dálničních úseků, které se letos začnou stavět. Hrozí také, že klesne očekávaná rekordní délka úseků, které se letos otevřou – to kvůli rozsudku, který zrušil pravomoc stavebního povolení na dálnici D49. Mátl ale stále věří, že se podaří situaci vyřešit tak rychle, že se letošní termín stihne. Šéf ŘSD byl hostem Otázek Václava Moravce.
19. 5. 2024|

Dálnice D11 na Trutnovsku je bez zhotovitele, výběr Budimexu zrušil antimonopolní úřad

Místo aby se co nejdříve začal stavět příhraniční úsek dálnice D11, který by navázal na již hotovou polskou rychlostní silnici S3, příprava se znovu zkomplikovala. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zrušil výběr zhotovitele a Ředitelství silnic a dálnic musí o vítězi výběrového řízení rozhodnout znovu. Původně uspěla polská firma Budimex.
4. 4. 2024|

Českou dálnici mají historicky poprvé stavět Poláci, stavbu D11 ale brzdí ekologičtí aktivisté

I přes podaný rozklad ke stavbě dálnice D11 mezi Královcem a Trutnovem je polská firma Budimex připravená začít s pracemi 19. prosince. Čeká se ale na vyjádření komise, která se zabývá námitkami ekologického hnutí Děti Země. Jedná se mimo jiné o vedení ekologického deníku, o situaci na stavbě a následně také měření intenzity hluku.
28. 11. 2023|