Při stavbě dálnic na východě Čech se daří odkrývat miliony artefaktů, nechybí ani tisíce let staré předměty

Studio ČT24: Historicky největší záchranný archeologický výzkum na východě Čech (zdroj: ČT24)

Na východě Čech probíhá historicky největší záchranný archeologický výzkum. Stavby dálnic D35 a D11, obchvatů a přivaděčů odkrývají miliony historických artefaktů – od keramických střepů až po unikátní, tisíce let staré kovové předměty. Archeologové nyní v zimě pracují na jejich katalogizaci. Protřídit, prozkoumat a označit všechny nálezy nicméně potrvá roky. Podle expertů se něco podobného už zřejmě nebude opakovat.

U střepů tisíce let staré keramiky je třeba každý úlomek třeba očíslovat, označit a zapsat lokalitu nálezu. V laboratořích královéhradecké univerzity odborníci zkoumají pomocí nejmodernějších technologií jednotlivé „úlovky“.

„Jde třeba o udidlo, které je součástí koňského postroje a pochází ze stepí u Černého moře,“ přiblížil jeden z artefaktů vedoucí archeolog Muzea východních Čech Miroslav Novák.

Archeologům rovněž rozsáhlý výzkum umožnil nahlédnout do života původních obyvatel Polabí. „Tyto velkoplošné výzkumy jsou v regionu bezprecedentní a dovolují nám podívat se na historii nejstarších lidských dějin až po současnost,“ pochvaluje si vedoucí terénní archeologie Univerzity Hradec Králové Ladislav Rytíř.

V největším depozitáři na Pardubicku je uskladněno přes 200 tisíc sáčků s celkem více než čtyřmi miliony artefaktů. Není bez zajímavosti, že mezi základní vybavení archeologů patří i bedny od banánů. Podle Novákova kolegy z Muzea východních Čech Tomáše Zavorala jich nyní je nicméně nedostatek. „Asi proto, kolik jsme toho našli,“ říká.

Mezi objevené unikáty patří například přes sedm tisíc let stará dubová studna nebo bohatě zdobený meč z konce pátého století našeho letopočtu. Největší archeologický výzkum na východě Čech začal před šesti lety a potrvá ještě dva roky. Dálnice D35 na Moravu by měla být hotová v roce 2028, D11 do Polska pak o rok dříve.