Archeologové v Plasích ukázali nález velmi zachovalých předmětů. Vypovídají o životě mnichů

Nálezy z jímky vypovídají o životě mnichů (zdroj: ČT24)

Archeologové dali nahlédnout do některých z tisícovky předmětů starých tři sta let, které našli před šesti lety v klášteře v Plasích na severu Plzeňska. Konkrétně v jímce ambitu Nové prelatury, která je nově zrekonstruovaná. Nálezy, které vypovídají o životě mnichů v klášteře v době baroka, stále zpracovávají. Výjimečné jsou nejen svým počtem, ale i mírou zachování.

Archeologové objevili osm metrů pod zemí poklad úplnou náhodou. „Na začátku byla taková malá prohlubeň v podlaze, popraskané dlaždice. Bylo tak potřeba podlahu opravit,“ popisuje zástupkyně kastelána kláštera Plasy Monika Tuková.

Ukazuje se, že mniši do jímky vyhazovali prakticky vše, co už nepotřebovali. Našlo se tam například nádobí, porcelán, soupisy majetku nebo i deskové hry – tedy téměř všechno, co lidé před třemi sty lety běžně používali. Předměty se navíc zachovaly v nebývale dobrém stavu.

„Předměty z organického materiálu se zachovaly zejména proto, že byly v uzavřeném prostředí, ve vodě, v mokru, nemohl k nim vzduch,“ vysvětlila archeoložka Národního památkového ústavu (NPÚ) Marcela Waldmannová.

Obojek pro psa i úklidové náčiní

Historické artefakty zatím vystavené nejsou. Jejich zpracování trvalo šest let, zatím je archeologové popisují v knižní formě. O objevu se ale už teď mohou dozvědět návštěvníci interaktivní výstavy Nové prelatury.

Mezi předměty, které archeologové objevili, je i řada velmi zajímavých kousků. „Patří k nim určitě psí obojek, březové metly zase vypovídají o běžném úklidu na prelatuře. Fajánsový šálek zase dokládá tehdejší zálibu v konzumaci kávy, čaje a kakaa,“ uvedla Waldmannová.

Předměty objevené v klášteře v Plasích by měly být vystavené už v příštím roce.