TÉMA

Archeologický nález

Archeologové našli na Starém Brně doklady hrnčířské dílny z přelomu 17. a 18. století

Archeologové našli při průzkumu souvisejícím s rekonstrukcí teplovodní sítě u Mendlova náměstí v Brně hrnčířský výrobní odpad, který dokazuje blízkost hrnčířské dílny. Nález je poměrně vzácný, archeologové v Brně zatím mnoho dokladů hrnčířské výroby nenašli, řekla vedoucí výzkumu Lenka Sedláčková ze společnosti Archaia Brno.
30. 4. 2024|

V Pompejích našli zachovalou fresku s motivem z řecké mytologie

Na archeologickém nalezišti v Pompejích v jižní Itálii se našla velmi dobře zachovalá freska s mytologickým motivem. Na nástěnné malbě jsou postavy sourozenců Frixose a Hellé. Podle vedení naleziště má freska velmi kvalitní provedení a obrovskou hodnotu, napsaly agentury ANSA a AFP.
2. 3. 2024|

Archeologové v Plasích ukázali nález velmi zachovalých předmětů. Vypovídají o životě mnichů

Archeologové dali nahlédnout do některých z tisícovky předmětů starých tři sta let, které našli před šesti lety v klášteře v Plasích na severu Plzeňska. Konkrétně v jímce ambitu Nové prelatury, která je nově zrekonstruovaná. Nálezy, které vypovídají o životě mnichů v klášteře v době baroka, stále zpracovávají. Výjimečné jsou nejen svým počtem, ale i mírou zachování.
15. 2. 2024|

Archeologové našli v Moravském krasu pozůstatky pravěkého osídlení

Archeologové našli v Kateřinské jeskyni v Moravském krasu pozůstatky lidské činnosti po pravěkém osídlení. V Bezejmenné chodbě nalezli nástroje, takzvanou štípanou industrii z rohovce, a také úlomky z břidlice s plastickou rytinou postav, což označují za unikát. Nyní se budou snažit nálezy časově zařadit. U nástrojů pracují s teorií, že jsou z mladšího paleolitu, který je obecně datován jako doba před padesáti až deseti tisíci lety. Úlomky destičky našli archeologové ve vrstvě stejné hloubky jako nástroje datované do období zhruba patnáct tisíc až 2500 let před naším letopočtem, uvedl Petr Zajíček se Správy jeskyní České republiky.
25. 7. 2023|

Archeologové našli na Hladovém vrchu v Ostravě rytinu starou patnáct tisíc let

Archeologové z Moravského zemského muzea (MZM) v Brně našli při průzkumu Hladového vrchu v ostravské části Hošťálkovice patnáct tisíc let starou rytinu mamuta a koně. Zvířata jsou zachycena formou jemné rytiny na říčním valounu. Kresby se překrývají. Podobný předmět z tohoto období nebyl v Česku nalezen už asi šedesát let, řekl v Ostravě generální ředitel MZM Jiří Mitáček.
3. 5. 2023Aktualizováno3. 5. 2023, 15:01|

Čeští archeologové objevili a zdokumentovali v Egyptě hrobku hodnostáře

Čeští archeologové letos na jaře v egyptském Abúsíru objevili a zdokumentovali hrobku staroegyptského hodnostáře, který vlastnil největší dosud nalezený mumifikační depozit. Hrobka pochází zřejmě z počátku pátého století před naším letopočtem. V pátek o tom informovali zástupci Českého egyptologického ústavu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.
16. 7. 2022|

30 let zpět: Archeologický nález na Dolním náměstí v Olomouci

Ojedinělý archeologický nález odkryli před třiceti lety na Dolním náměstí v Olomouci. Při provádění výkopů plynového potrubí zde narazili na stopy různých pravěkých kultur a slovanského osídlení. Co konkrétně bylo odhaleno a o čem jednotlivé nálezy vypovídaly?Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
30. 6. 2021|