V Pompejích našli zachovalou fresku s motivem z řecké mytologie

Na archeologickém nalezišti v Pompejích v jižní Itálii se našla velmi dobře zachovalá freska s mytologickým motivem. Na nástěnné malbě jsou postavy sourozenců Frixose a Hellé. Podle vedení naleziště má freska velmi kvalitní provedení a obrovskou hodnotu, napsaly agentury ANSA a AFP.

„Z restaurátorských prací a vykopávek v Domě Lédy v Pompejích se vynořil mytologický obraz dvou uprchlíků na moři, Frixose a Hellé,“ přiblížil ředitel naleziště Gabriel Zuchtriegel a zveřejnil fotografii fresky. „Je to nádherná freska, zachovalá, ve výborném stavu. Je to krásné dílo, co do barevnosti, živosti i provedení,“ doplnil Zuchtriegel při prezentaci nálezu.

Načítání...

Archeologové novou fresku našli v blízkosti dřívějších objevů. Nově byla objevena také freska se zátiším, portréty žen v medailonech nebo zeď se žlutou výmalbou a jemnými dekoracemi. Poslední měsíce přinesly také nálezy několika sošek, které se nyní restaurují. Správa archeologického parku z Domu Lédy odstraňuje popel, chce jasně určit rozložení místností v domě, a pak začít s restaurátorskými pracemi.

Antický přístav Pompeje nedaleko Neapole spolu s římskými městy Herculaneum, Stabie a Oplontis zničila erupce Vesuvu před téměř dvěma tisíci lety. Obyvatele zastihla katastrofa nepřipravené a mnoho z nich zatuhlý popel věrně zachytil v posledních okamžicích života. Při neštěstí zemřelo na tři tisíce lidí.

Archeologický park Pompeje, který je rovněž památkou UNESCO, je po římském Koloseu druhou turisty nejnavštěvovanější italskou památkou.