Archeologové našli na Starém Brně doklady hrnčířské dílny z přelomu 17. a 18. století

Archeologové našli při průzkumu souvisejícím s rekonstrukcí teplovodní sítě u Mendlova náměstí v Brně hrnčířský výrobní odpad, který dokazuje blízkost hrnčířské dílny. Nález je poměrně vzácný, archeologové v Brně zatím mnoho dokladů hrnčířské výroby nenašli, řekla vedoucí výzkumu Lenka Sedláčková ze společnosti Archaia Brno.

Na místě výzkumu je v současné době proluka, která slouží jako parkoviště pro blízkou nemocnici u svaté Anny, dřív tam bývala zástavba, která lemovala cestu spojující Staré Brno s vlastním městem. „Na dvorku jednoho z domů bylo poněkud překvapivě z odpadních vrstev získáno určité množství hrnčířského výrobního odpadu. Vedle režné keramiky, která měla být s jistotou později opatřena glazurou, v některých případech snad i malbou, se podařilo získat i několik hrnčířských podložek. V etnografické literatuře se nazývají kredle,“ popsala Sedláčková.

Historická mapa Brna s vyznačením nálezu
Zdroj: Archaia Brno

Tyto podložky sloužily k prokládání hrnčířských výrobků v peci tak, aby se při vypalování jednotlivé výrobky neslepily. Kromě úlomků kuchyňské a stolní keramiky našli odborníci také kachle určené pro výrobu kamen. Samotnou hrnčířskou pec archeologové nenašli, ale předpokládají, že byla v blízkém okolí.

„Hrnčíř v těchto místech pracoval od druhé poloviny 17. století do 18. století. Tento nález je o to cennější, že z Brna máme dosud pouze dvě lokality, kde je výroba keramiky doložena nálezy, a to na Kapucínském náměstí a ve Veselé ulici. Četné hrnčíře v Brně zmiňují už ve středověku písemné prameny, fyzické nálezy ale zatím chybí,“ dodala Sedláčková.