TÉMA

Archaia Brno

Archeologové našli na Starém Brně doklady hrnčířské dílny z přelomu 17. a 18. století

Archeologové našli při průzkumu souvisejícím s rekonstrukcí teplovodní sítě u Mendlova náměstí v Brně hrnčířský výrobní odpad, který dokazuje blízkost hrnčířské dílny. Nález je poměrně vzácný, archeologové v Brně zatím mnoho dokladů hrnčířské výroby nenašli, řekla vedoucí výzkumu Lenka Sedláčková ze společnosti Archaia Brno.
30. 4. 2024|

Archeologové objevili v Brně lebku pravěkého nosorožce. Na stejném místě jako v minulosti mamuta

Archeologové v Brně objevili zruba 18 tisíc let starou lebku nosorožce srstnatého. Narazili na ni při výkopových pracích ve Vídeňské ulici. Jde o spodní část lebky, ve které jsou stále zachované kořeny zubů. Zvíře tam pravděpodobně přitáhli lidé z období konce lovců mamutů, kteří mohli mít v této oblasti sídlo.
9. 4. 2021|

Archeologové našli v rekonstruovaném břeclavském zámku vzácný meč a další předměty

Po objevu zbytků dřevěné hradby z 11. století nalezli archeologové při výzkumu v břeclavském zámku kosterní pozůstatky a v posledních týdnech několik dalších vzácných předmětů včetně středověkého meče. Zámek prochází rekonstrukcí, která vyjde na zhruba tři sta milionů korun.
25. 3. 2021|

Středověké odpadní jímky v centru Brna ukrývaly celé nádobí a kachel s pelikánem

Archeologové pokračují v prostoru brněnského Římského náměstí v průzkumu, který začal už v létě. V jeho druhé etapě našli zejména odpadní jímky. V jedné z nich objevili celé keramické nádoby, skleněné okenní terčíky nebo také kachel s vyobrazením pelikána. Při průzkumu zadního traktu domu v Orlí ulici se dostali do hloubky až šest metrů pod současným povrchem.
25. 11. 2020|