Dostavba D11 se přiblížila, ŘSD získalo klíčové pozemky

Události v regionech: Výkup pozemků pro stavbu D11 (zdroj: ČT24)

Padla jedna z největších překážek pro dostavbu dálnice D11 mezi Jaroměří a Trutnovem. Petr Holubec prodal své pozemky v Hajnici u Dvora Králové nad Labem Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Předtím důležitou stavbu blokoval a soudil se o neplanost územního rozhodnutí. Nyní však využil zákonné možnosti a získal osminásobek odhadní ceny. Po dálnici D11 se dá momentálně dojet do Jaroměře, konkrétně od prosince 2021, kdy byl úsek otevřen.

Příprava úseku do Trutnova narazila na spor o pozemky, když jejich majitel Petr Holubec napadl územní rozhodnutí. V Hajnici u Dvora Králové žádal odclonění svých pozemků zelení a protihlukovými stěnami a lepší přístup k nim. Teď prodal 3796 metrů čtverečních orné půdy státu a nebude účastníkem řízení.

„Jednání bylo složité, nicméně obešlo se bez vyvlastňovacího procesu. Znalec určil cenu a podle zákona jsme ji vynásobili osmi, tuto částku jsme panu Holubcovi vyplatiti,“ shrnul mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Dosavadní majitel parcel dostal jeden milion a 79 tisíc korun. Dřív se soudil se státem o platnost územního rozhodnutí. Jeho žalobu Krajský soud v Ostravě zamítl. Žádost o rozhovor podnikatel už několikrát odmítl.

Stavba by mohla začít už příští rok

Spor v Hajnici byl jediný, který stát v této části trasy dálnice D11 řešil. Obecní úřad byl zdrženlivý a vstupovat do něj nechtěl. „Protože máme s panem Holubcem takové zvláštní vztahy, nešlo by to. Vázne komunikace,“ řekl už loni starosta Hajnice Petr Červený (za ODS).

Pro stavbu dálnice z Jaroměře do Trutnova má stát pravomocné územní rozhodnutí a vykoupených 81 procent pozemků. Na podzim chce požádat o stavební povolení, následně vybrat dodavatele a v příštím roce začít stavět. Stavba přitom měla začít už loni v prosinci. O zakázku soupeří firmy Budimex a MI Roads a spor o vítěze řeší Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

„Reálné zahájení této stavby, pokud by všechno běželo tak, jak si představujeme my, to znamená, že by byla potvrzena naše rozhodnutí, je někdy na přelomu září a října (příštího roku),“ uvedl generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Polská dálnice S3 od Baltu k hranicím s Českem, na kterou D11 naváže, je téměř hotová. Momentálně končí u Královce na Trutnovsku.