Poláci otevřeli předposlední úsek dálnice S3, na D11 se stále čeká

V Polsku otevřeli předposlední úsek rychlostní silnice s parametry dálnice S3 Bolków – Kamienna Góra. Komunikace vede od pomezí s Českem až na sever k Baltskému moři. Úsek měří šestnáct kilometrů. Stavba vyšla na osm miliard a 898 milionů korun. Polská strana dokončila úsek až na hranice s Českem, kam ale zatím auta nedojedou. Jde o část, na kterou má navázat dálnice D11. Silnice S3 bude po dokončení dlouhá 470 kilometrů, zbývá ještě dokončit úsek u Svinoústí.

„Dnes otevřený úsek S3 Bolków – Kamienna Góra měří šestnáct kilometrů. Jsou na něm dva tunely. Jeden je 2300 metrů dlouhý a je nejdelší v Polsku. Druhý tunel měří 320 metrů,“ řekl ve středu redaktor ČT Vlastimil Weiner.

Polský ministr infrastruktury Dariusz Klimczak podle redaktora řekl, že silnice S3 je nejhezčí v celém Polsku, a hlavně prý akcentuje ekologický přístup. „Nyní zbývá dokončit už jenom 34 kilometrů (silnice) na severu u Svinoústí u Baltu,“ dodal Weiner.

Přidejte, vyzývá Polsko

Na S3 má u Královce navázat česká dálnice D11. „Polský ministr infrastruktury apeloval na Čechy, aby práce na dálnici D11 zrychlili,“ interpretoval jeho slova Weiner. Na úseku Jaroměř–Trutnov chce už letos Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vypsat tendr na zhotovitele. V tuto chvíli má pravomocné územní rozhodnutí a chce požádat o stavební povolení. Předpokládá se, že stavba začne v roce 2025, dokončení se odhaduje v roce 2028.

Úsek Trutnov – státní hranice se měl stavět od loňského prosince, ale Úřad pro ochranu hospodářské soutěže momentálně řeší spor o vítěze této zakázky. Stavba tohoto úseku by měla trvat 42 měsíců.