Vysoká nemocnost některým dětem prodloužila prázdniny. Vysvědčení dostaly dříve

Některé školy kvůli chřipce předávaly vysvědčení o den dříve (zdroj: ČT24)

Do předávání pololetních vysvědčení zbývá ještě den – jsou ale školy, kde je děti dostaly už v úterý, a pololetní prázdniny tak mají o něco delší. Důvodem je vysoká nemocnost, a to jak mezi žáky, tak učiteli.

Na základní škole v Českém Brodu už děti nemá skoro kdo učit. Čtyřiadvacet zaměstnanců zařízení je nemocných. A doma je i třetina dětí. „Pořád suplujeme, máme spojené hodiny, takže je lepší, že se všichni uzdravíme v klidu doma,“ řekla tamní učitelka Petra Adamovičová. Pololetí tak ukončili o den dříve.

„Situace se rapidně zhoršuje v posledních několika dnech. Vím, že z druhé školy tomu výrazně ‚nepomohly‘ ani lyžařské kurzy,“ uvedl starosta Českého Brodu Tomáš Klinecký (Lepší Brod). Hlavně mezi dětmi se nyní šíří nejvíce chřipka. Středočeský kraj je na hraně epidemie – nejvíce nemocných je aktuálně na Mělnicku a na Mladoboleslavsku. Tam dokonce oproti minulému týdnu stoupla nemocnost o téměř padesát procent.

Tamní nemocnice proto zakázala návštěvy na všech odděleních. „Dětské oddělení je plné, spousta rodičů přichází na dětskou pohotovost. V tuto chvíli určitě minimálně další týden, čtrnáct dnů neočekáváme, že by se situace nějak zlepšila,“ okomentoval předseda představenstva Klaudiánovy nemocnice v Mladé Boleslavi Ladislav Řípa. Jen v nezbytných případech mohou navštívit své blízké i v nemocnicích na Karlovarsku. Od úterka platí zákaz i v Sokolově.