TÉMA

Vysvědčení

Vysoká nemocnost některým dětem prodloužila prázdniny. Vysvědčení dostaly dříve

Do předávání pololetních vysvědčení zbývá ještě den – jsou ale školy, kde je děti dostaly už v úterý, a pololetní prázdniny tak mají o něco delší. Důvodem je vysoká nemocnost, a to jak mezi žáky, tak učiteli.
30. 1. 2024|

Nové vysvědčení je založené na kombinovaném hodnocení, podílí se na něm i žáci

Odborníci z Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity vytvořili nové vysvědčení pro základní školy. Vyučující žáky hodnotí slovně podle kritérií, věnují se v něm silným stránkám žáka i jeho pokroku. Mohou udělit i známku, není ale stěžejním motivem. Do procesu hodnocení se zapojují i samotní žáci. Ministerstvo chce, aby ho školy mohly rozdávat už letos.
18. 1. 2024|

V Bratislavě hořela škola, zapálil ji jeden z jejích žáků, píše tisk

Student v Bratislavě podpálil školu a pak sám při požáru zahynul, uvedl na svém webu list Štandard. Tragédie se stala v sobotu časně ráno. „Šlo o bezproblémového žáka, který předměty zvládal na výbornou. Bylo mu 18 let a zůstával mu ještě rok (studia) na gymnáziu,“ napsal list s odvoláním na nejmenovaný zdroj.
1. 7. 2023Aktualizováno1. 7. 2023, 19:09|

Vysvědčení převezmou i studenti ve výkonu trestů. Nejčastěji studují na kuchaře nebo obráběče kovů

Školní rok končí také lidem, kteří studují ve výkonu vazby a trestu. Roste hlavně zájem o dvouleté a tříleté učební obory, vyplývá z dat Středního odborného učiliště, které spravuje Vězeňská služba a sdružuje všechna školská zařízení v českých věznicích. V letošním školním roce se na něj hlásilo celkem 849 vězňů, což je o 242 víc než v tom předchozím. Naopak o jednoleté kurzy zájem klesl.
30. 6. 2023|

Studoval na zubního technika, ale pracoval u záchranné služby. Podvod mu procházel několik měsíců

Na dětském oddělení ve Fakultní nemocnici Motol a zároveň u dvou záchranných služeb ve Středočeském kraji pracoval člověk, který se prokazoval falešným maturitním vysvědčením zdravotníka. Věc prověřuje policie. Bývalí zaměstnavatelé podali trestní oznámení.
24. 11. 2022|

Na maturitním vysvědčení by mohly být známky podle studijního průměru, řekl Babiš

Premiér Andrej Babiš (ANO) chce pro letošní maturanty takzvanou úřednickou maturitu. Nemuseli by tak podle něj skládat klasickou zkoušku a na maturitním vysvědčení by mohli mít známky podle průměru za celé své středoškolské studium. Premiér to řekl v rozhovoru pro Mladou frontu DNES. Mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová sdělila, že úřad jedná se zástupci škol o dalších možných úpravách maturit, jejich termínů nebo obsahu. Rozhodnout podle ní chce do konce příštího týdne.
3. 3. 2021Aktualizováno3. 3. 2021, 17:34|

Známky lze na vysvědčeních nahradit slovním hodnocením. Střední školy se mohou vyhnout jednotným přijímačkám

Vysvědčení za první pololetí aktuálního školního roku se bude moct předávat později, pokud do konce ledna neskončí zákaz přítomnosti žáků ve školách. Na vysvědčení ministerstvo doporučuje slovní hodnocení s ohledem na výuku na dálku, možné ale budou i známky. Resort školství také potvrdil, že letos nebudou na čtyřletých maturitních oborech povinné jednotné přijímací zkoušky. Od pondělí 4. ledna přešly znovu všechny školy na distanční výuku, výjimku mají například žáci prvních a druhých tříd základních škol.
5. 1. 2021|

Vysvědčení neděsí jako dříve. Na Linku bezpečí kvůli němu zavolalo nejméně žáků v historii

Rekordně nízký počet žáků základních a středních škol se letos obrátil před vysvědčením na Linku bezpečí. Oproti loňským 161 telefonátům ze strachu z rodičů letos požádala o pomoc méně než třetina – 49 dětí. Propad způsobilo podle vedoucí linky Kateřiny Liškové uzavření škol kvůli pandemii koronaviru. Za dlouhodobým poklesem pak podle ní stojí větší informovanost rodičů o studiu dětí zejména díky elektronickým žákovským knížkám.
26. 6. 2020Aktualizováno26. 6. 2020, 12:26|

Rozdávání vysvědčení bez omezení? Nesmysl, míní někteří ředitelé. Výuku zakončí třeba na dvoře

Předávání vysvědčení na dvoře nebo školních hřištích? Některé školy rozdávají hodnocení žáků postupně během celého týdne. Kvůli opatření proti šíření koronaviru volí školy různé způsoby, jak ukončit školní rok 2019/2020. Někde učitelé rozdávají vysvědčení žákům individuálně nebo po skupinách. A to přesto, že mimo výuku už není nutné dodržovat limit 15 žáků ve třídě. Někteří ředitelé s takovým uvolněním nesouhlasí.
24. 6. 2020|