Studoval na zubního technika, ale pracoval u záchranné služby. Podvod mu procházel několik měsíců

Události: Falešný zdravotník (zdroj: ČT24)

Na dětském oddělení ve Fakultní nemocnici Motol a zároveň u dvou záchranných služeb ve Středočeském kraji pracoval člověk, který se prokazoval falešným maturitním vysvědčením zdravotníka. Věc prověřuje policie. Bývalí zaměstnavatelé podali trestní oznámení.

Mladík, který pracoval v motolské nemocnici a ve dvou záchranných službách, vystudoval obor zubní technik, a nikoliv zdravotní sestra, jak tvrdilo jeho falešné vysvědčení.

Nepravost dokumentu odhalila vedoucí studijního oddělení Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické Ostrava Jitka Grimmová rychle.

„Oproti vzoru, který máme ve školním archivu, neodpovídá font písma kódu vysvědčení, neodpovídá název oboru, který se píše 'zdravotnický asistent' s malým 'A',“ popsala Grimová chyby v dokumentu, jímž si mladý muž zvyšoval kvalifikaci.

Pravost vysvědčení si nechala ověřit soukromá záchranná služba

„Na ověření o nabytí právní moci nám chybělo razítko. To byl jeden z důvodů, proč my jsme se na bývalého zaměstnance obrátili, aby nám nabytí právní moci doložil, k tomu delší dobu nedošlo,“ řekl jednatel společnosti Medevac David Veselý a přiblížil tím, jak k odhalení podvou došlo.

Muž přitom už u soukromé záchranné služby ve Středočeském kraji pracoval několik měsíců. Falešné vysvědčení zaslal k ověření ředitel. Když dostal zprávu od školy, kontaktoval ředitel policii, ta informace prověřuje. Oslovil i další místa, kde muž pracoval.

„Když jsme ty doklady kontrolovali, tak běžný personalita nemá šanci poznat, že tam něco nebylo v pořádku,“ prohlásila mluvčí Fakultní nemocnice v Motole.

Před více než rokem se podobným případem zabývaly úřady v Jihlavě. Po smrti tamní foniatričky převzal ordinaci její syn, i když neměl lékařské vzdělání.