Podvodníci na internetu nabízejí podporu na bydlení. Lidé mohou přijít o statisíce

Nárůst počtu kyberpodvodů (zdroj: ČT)

Kvůli kybernetickým podvodům přicházejí lidé o statisíce až miliony korun. Podvodníci využívají nově jako záminku třeba i podporu na bydlení. Aktuálními hrozbami nadále jsou ale i tvrzení o údajném dědictví z Kanady, výhrách, případně přímo vydírání.

Otec muže, který si přál utajit identitu, měl získat přes sedmdesát milionů dolarů jako dědictví po příbuzných v Kanadě. Přitom tam nikdy žádné příbuzné neměl. „Napsali mu, že musí poslat nějakou částku přes sto tisíc korun, aby se začaly řešit poplatky a právníci, pak po něm chtěli další peníze,“ popsal muž. „Tady je certifikát, je vidět, že je naskenovaný, a tady to je vytvořeno v nějakém foto editoru,“ ukázal.

Podle policistů jen jedna z metod, jak podvodníci lákají z lidí peníze. V jiných případech se snaží získat údaje do jejich internetového bankovnictví. „Vishing, který sliboval dávky na bydlení z ministerstva práce a sociálních věcí, napodoboval stránku úřadu a přinutil poškozeného uvést údaje do svého bankovnictví. V tu chvíli podvodník ovládá plně účet toho poškozeného,“ přiblížil vedoucí oddělení kybernetické kriminality jihomoravské policie Stanislav Kovárník.

Jen jihomoravští policisté evidují v meziročním srovnání sedmdesátiprocentní nárůst kyberpodvodů. Škody jen za prvních osm měsíců roku přesáhly už sto dvacet pět milionů korun.

Kampaň zkouší odolnost vůči podvodům

Upozornění na kyberútoky a podvodné nabídky vydaly i některé české banky. „My evidujeme dvou- až čtyřnásobný nárůst kybernetických útoků. Každý měsíc naši klienti v důsledku kybernetických útoků přichází o vyšší jednotky milionů korun,“ řekl mluvčí České spořitelny Filip Hrubý. Bankovní asociace společně s policií spustila kampaň a v rámci ní test, v němž si lidé mohou hravou formou vyzkoušet svou odolnost vůči kyberpodvodům.

„Šance na získání finančních prostředků zpět je minimální, vždy záleží na rychlosti. Vzhledem k tomu, že existují okamžité převody z bankovních účtů na jiné účty, zpravidla jsou směřovány do virtuálních měn,“ poznamenal Kovárník. Podle policistů je jedinou cestou být opatrný. Mnozí ale nejsou, radám navzdory.

Za kyberpodvody většího rozsahu sice hrozí až deset let vězení, podle policistů je ale složité tyto organizované zločiny rozplést.