Stavbu úložiště radioaktivního odpadu je potřeba lidem vysvětlit, nikdo to ale neudělal, míní prezident

Brífink prezidenta Pavla po návštěvě Jihočeského kraje (zdroj: ČT24)

Stavbu úložiště radioaktivního odpadu je potřeba lidem vysvětlit, ale také kompenzovat, zatím se tak ale nestalo, řekl prezident Petr Pavel po dvoudenní návštěvě jižních Čech. Lokalita Janoch u jihočeského Temelína je jedním ze čtyř zvažovaných míst pro úložiště vyhořelého paliva z jaderných elektráren. Jihočeský kraj podle Pavla zároveň potřebuje větší decentralizaci státní správy. V cestách do regionů bude pokračovat, jako další chce navštívit jižní Moravu.

Obce v okolí lokality Janoch s umístěním hlubinného úložiště nesouhlasí. „Nikomu by se nelíbilo, kdyby poblíž našeho bydliště vedla vysokorychlostní trať, silniční obchvat nebo tam bylo vybudováno zařízení obecně prospěšné, ale potenciálně nebezpečné,“ řekl Pavel. Česko je podle něj tak hustě osídlené, že podobná stavba bude vždycky někomu vadit.

„Musíme se na to dívat z pohledu obecného zájmu. A musíme být také schopní lidem vysvětlit, do jaké míry je to potenciálně nebezpečné a jaká opatření jsme přijali, aby to nebezpečné nebylo,“ dodal prezident.

Pavel zmínil také potřebu odpovídajících kompenzací za případné problémy, které budou s úložištěm radioaktivního odpadu spojené. Trpělivá vysvětlující kampaň se podle něj zatím neuskutečnila ani v jedné ze zamýšlených lokalit.

Správa úložišť radioaktivního odpadu (SÚRAO) chce kvůli stavbě úložiště prověřovat čtyři území, a to Horka a Hrádek na Vysočině, Janoch u jihočeského Temelína a Březový potok na Klatovsku. V úložišti mají být uskladněny půl kilometru pod zemí tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren.

Kraje dovedou své problémy řešit lépe

Podobně jako jiné kraje potřebují podle Pavla také jižní Čechy větší decentralizaci státní správy na místa, kde lidé nejlépe vědí, jaké problémy mají a znají jejich řešení. „Ne vždycky se jim dostává podpory na úrovni státní správy, protože ta má často fungovat podle šablony, která ne vždy funguje na regiony s jejich specifiky,“ podotkl Pavel.

Jihočeský kraj podle něj trápí velký odliv lidí a také málo příležitostí k obživě. „Tou nejrealističtější je turistika a služby. To je ale většinou sezonní, takže přináší celou řadu problémů. Obce se přes léto nafukují třikrát až desetkrát, přes zimu se zase vylidňují,“ dodal Pavel.