Stavba dálniční křižovatky ztíží na jihu Čech cestu do Rakouska na skoro půl roku

Události v regionech: Kvůli pokračující stavbě D3 je uzavřená část hlavního tahu do Rakouska (zdroj: ČT)

Kvůli pokračující stavbě jihočeské dálnice D3 je nově zavřená silnice do Kaplice-nádraží na hlavním tahu mezi Českým Krumlovem a Rakouskem. Staví se tam mimoúrovňová křižovatka. Omezení bude provoz v regionu komplikovat skoro půl roku.

U kaplického nádraží už řidiči nemohou odbočit na silnici druhé třídy do Českého Krumlova. Ta bude uzavřená skoro půl roku. Některé zákazová značka zaskočila, na místě se museli otáčet. Důvodem uzavírky je stavba silničního mostu, který zde buduje Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) a který bude součástí mimoúrovňové křižovatky na dálnici D3.

Řidičům omezení zkomplikuje cestu, jde totiž o hlavní tah z Českého Krumlova do Rakouska. Dálnice ale takovou křižovatku nutně potřebuje. Uzavírku využije i Jihočeský kraj k úpravě silnice. „Před kaplickým nádražím je zúžené místo, které chceme rozšířit,“ potvrzuje náměstek hejtmana Antonín Krák (Socdem).

Uzavírka na hlavním tahu mezi Českým Krumlovem a Rakouskem – objízdné trasy
Zdroj: ČT24

Objížďky pro osobní auta vedou z Velešína na Markvartice nebo přes Mojné. Provoz na úzké cestě byl dopoledne plynulý. Objížďka pro auta nad šest tun vede i přes Český Krumlov, kde se naopak už před polednem tvořily dlouhé kolony. Vzhledem k letnímu provozu a uzavírce se očekává, že doprava na přetížené Budějovické ulici ještě víc zhoustne. Krák se toho ale podle vlastních slov neobává.

Krumlovské dopravě by pomohl obchvat, ale ten je pořád v nedohlednu. Dálniční křižovatka u Kaplice má být hotova do 6. prosince. Celý úsek Třebonín–Kaplice se má otevřít v září příštího roku.