Státní zástupkyně zastavila stíhání bývalé starostky Píšťan kvůli falešným fakturám

Bývalá starostka Píšťan na Litoměřicku Iva Hyšplerová nepůjde k soudu kvůli falešným fakturám, státní zástupkyně nevyhověla návrhu na obžalobu a podmíněně zastavila trestní stíhání. České televizi to řekla státní zástupkyně Okresního státního zastupitelství v Litoměřicích Eliška Ridererová. Exstarostka si podle vyšetřovatelů nechala z obecní kasy na svůj účet poslat dohromady přes sto tisíc korun. Poté, co se případem začala zabývat policie, peníze vrátila. Na svůj post společně s dalšími čtyřmi zastupiteli loni v září rezignovala.

„Věc byla pravomocně skončena usnesením státní zástupkyně o podmíněném zastavení trestního stíhání se stanovenou zkušební dobou v trvání osmnácti měsíců. Tento postup byl zvolen s ohledem na skutečnost, že se jednalo o trestní stíhání za dva přečiny, k jejichž spáchání se obviněná doznala, škoda byla v celém rozsahu uhrazena a obviněná byla do té doby netrestanou bezúhonnou osobou,“ uvedla na dotaz České televize Ridererová.

Exstarostka v únoru loňského roku podle vyšetřovatelů padělala fakturu, na které uvedla své číslo účtu. Na ten si pak peníze nechala neoprávněně poslat. Stejně postupovala ještě jednou loni v červnu. Celkově si tak měla přijít na zhruba 105 tisíc korun.

Kriminalisté vyšetřování ukončili loni v prosinci, kdy ženu navrhli obžalovat. Finanční prostředky bývalá starostka vrátila v plné výši až poté, kdy věc začala vyšetřovat policie. Podle státní zástupkyně to je s přihlédnutím k dosavadnímu životu a okolnostem případu dostačující a stíhání ženy podmínečně zastavila.