Policie navrhla obžalovat bývalou starostku Píšťan kvůli falešným fakturám

Kriminalisté ukončili vyšetřování hospodaření obce Píšťany na Litoměřicku a navrhli obžalovat tamní bývalou starostku Ivu Hyšplerovou kvůli falešným fakturám. Podle vyšetřovatelů si nechala z obecní kasy na svůj účet poslat dohromady přes sto tisíc korun. Peníze poté, co se případem začala zabývat policie, do obecní kasy vrátila. Hyšplerová na svůj post společně s dalšími čtyřmi zastupiteli v září rezignovala.

„V souvislosti s tímto případem vyšetřovatel podal návrh na podání obžaloby,“ uvedla policejní mluvčí Veronika Hyšplerová. Informaci České televizi potvrdila také dozorující státní zástupkyně Eliška Riederová. Bývalá starostka je stíhaná pro trestný čin podvod, za který ji hrozí až dvouleté vězení.

Bývalá starostka v únoru letošního roku údajně padělala fakturu, na které uvedla své číslo účtu a neoprávněně ji nechala proplatit na vlastní účet. Stejně postupovala ještě jednou v červnu. Celkově mělo jít o zhruba o 105 tisíc korun. Finanční prostředky Iva Hyšplerová vrátila v plné výši až poté, kdy věc začala vyšetřovat policie. Obviněná na post v čele obce v září rezignovala.

Kauza je příčinou opakování voleb v obci

V Píšťanech vznikla před komunálními volbami pouze jedna kandidátka sdružení Pro naše Píšťany. Obec nyní vede místostarosta Pavel Král. Ten už dříve řekl, že na 26. září bylo svoláno ustavující zastupitelstvo, kde měl být podle předchozí domluvy zvolen starostou.

Čtyři členové zastupitelstva ale během schůzky přednesli, že končí, protože se nechtějí podílet na rozkrádání obce a odmítají být spojováni s finančními machinacemi na úřadě. V obci se tak budou 23. března konat nové volby. V Píšťanech žilo loni v září celkem 180 voličů.