Správa Českého Švýcarska vyhlásila noční zákaz vstupu. Chce se vyhnout opakování požáru

Od 22 do 6 hodin bude platit zákaz vstupu do Národního parku České Švýcarsko. Jeho správa vyhlásila noční zákaz vstupu v obavě, aby se neopakoval loňský mohutný požár. V pátek odpoledne vyrazily do Českého Švýcarska i policejní hlídky, které zprvu budou dohlížet hlavně na dodržování zákazů kouření a rozdělávání ohně, ale zůstanou v něm i v noci, kdy by tam nikdo jiný než sami policisté již zůstávat neměl.

Do národního parku se odpoledne vypravily tři dvoučlenné hlídky policistů na koních, které na sever Čech přivezla hipologická jednotka z Prahy. Zamířily na Mezní Louku, do Jetřichovic a Kyjova, policistům šlo hlavně o to zjistit, zda někdo nekouří, což se kvůli riziku požárů nyní v Českém Švýcarsku nesmí.

Navečer se k nim připojily ještě česko-německé hlídky, aby dohlížely na dodržování zákazu táboření a rozdělávání ohně. „Začala ta pravá turistická sezona, proto jsme se dohodli se správou parku na této preventivní akci, která potrvá do soboty 01:00,“ uvedl velitel ústecké krajské speciální pořádkové jednotky Stanislav Krajčovič.

Správa národního parku kromě kontrol zavedla rok od ničivého požáru také systém opatření, která mají napomoci tomu, aby se nic podobného neopakovalo. Nazvala je semafor a podle něj nařizuje restrikce vztažené k výstrahám na riziko požárů. Na Děčínsku vyhlásili meteorologové výstrahu na požáry s platností od pátečního poledne a v souvislosti s tím začala v Českém Švýcarsku platit některá opatření včetně nočního zákazu vstupu. I na ten tedy policisté, kteří zůstanou v parku i po desáté večer, ještě dohlédnou.

S podobnými kontrolami se v národním parku počítá po celou sezonu, neměly by ale být pravidelné.

Na riziko vzniku požáru upozorňují strážci parku návštěvníky při namátkových kontrolách opakovaně. Od roku 2000, kdy národní park České Švýcarsko vznikl, mohli podle mluvčího správy parku Tomáše Salova zhruba za polovinu požárů turisté. To byl i případ květnového požáru, kdy hořelo mezi Pravčickou branou a hranicí s Německem. Policie následně obvinila muže z obecného ohrožení z nedbalosti. Obviněn byl i muž, který podle policie stál za největším požárem v České republice, který vypukl loni. V jeho souvislosti policie obvinila šestatřicetiletého muže z obecného ohrožení a poškození cizí věci, hrozí mu až 15 let vězení.