Sportovci z řad seniorů opět dorazili do Olomouce. Závod byl kvůli koronaviru jednodušší

Na atletickém stadionu v Olomouci ve čtvrtek opět poměřili síly senioři z celého Olomouckého kraje. Už pátý ročník krajských sportovních her pro ně tamní rada seniorů uspořádala navzdory letošním komplikacím v souvislosti s covidem-19. Kraj se tak stal jedním ze dvou, kde letošní hry proběhnou. Podobu akce ale museli organizátoři upravit tak, aby pro seniory nebyla příliš náročná.

Sportovní hry pro seniory se v Olomouci konají každý rok, některá družstva dojíždí na Hanou pravidelně, a to i ze zahraničí. Kvůli pandemii koronaviru jich však letos do Olomouce dorazilo méně, ze zahraničí dokonce jenom jedno – ze slovenského Bardejova. 

„Tři družstva se odhlásila, ale neočekávaně přišlo ještě jedno družstvo, takže celkový počet je 34,“ uvedla ředitelka závodu Zdena Marcinková. V každém družstvu je pět soutěžících, z toho minimálně dvě ženy. 

I přes aktuální hrozbu v souvislosti s pandemií covidu-19 dorazil do Olomouce i letos osmdesátiletý Dezider Bachorec. Na olomouckém stadionu byl nejstarší, sportuje už od svých patnácti let. „Už od dorostu, pořád. I jako senioři máme v Hranicích dobrý vojenský klub a tam máme sportovní aktivity,“ řekl. 

Koronavirus upravil i program

Letošní hry seniorů byly lehce upraveny, nejen kvůli tomu, že je méně družstev, ale také kvůli pandemii koronaviru. „Upustili jsme od běhu, máme jenom takový lehký štafetový, těžší disciplíny jsme pro letošek vypustili,“ uvedla předsedkyně Krajské rady seniorů Olomouckého kraje Milena Hesová. 

Podle hejtmana Ladislava Oklešťka (ANO) se všechno odehrává venku. „Je to venkovní program, sociální zařízení vevnitř pouze s rouškami, dezinfekce na každém kroku, a protože jsou (senioři) dobře poučeni a jsou rozumní, tak jsme se neobávali,“ uvedl. 

Celostátní hry letos nebudou

Koronavirus zasáhl také do celostátních her seniorů, které se nakonec odložily na příští rok. „Čekali jsme, jestli se budou moci uskutečnit městská, krajská kola, bohužel ne, tak jsme to museli 15. dubna přesunout přesně o rok,“ řekl předseda Rady seniorů České republiky Zdeněk Pernes. 

Podobná akce, jako ta olomoucká, se letos podle redaktora ČT Dušana Gavendy uskuteční už jenom v Moravskoslezském kraji. Sportovní hry seniorů v Ostravě proběhnou 2. září.