Soud zrušil osvobozující rozsudek pro březnického strážníka, po jehož zásahu zemřel mladý muž

Okresní soud v Příbrami musí znovu projednat případ strážníka stíhaného v souvislosti s úmrtím mladíka po předloňském zásahu před kulturním domem v Březnici. ČT to sdělil předseda soudu Miloslav Boudník. Případ do Příbrami vrátil odvolací krajský soud v Praze, který zrušil původní osvobozující rozsudek. Strážník čelí obžalobě z usmrcení z nedbalosti.

„Rozsudek byl zrušen a věc byla soudu vrácena k novému projednání,“ uvedl Boudník. Na odvolací soud se podle předsedy příbramského okresního soudu obrátili státní zástupce a poškození.

K incidentu došlo na počátku srpna 2021. Městská policie přijela ke konfliktu mezi mladými lidmi před kulturním domem v Březnici. Strážník měl vystřelit z pepřové pistole, kterou měl u sebe jako součást výzbroje. Čtyřiadvacetiletý muž po zásahu upadl do bezvědomí a později v nemocnici zemřel, příčinou smrti byl otok mozku způsobený úrazem.

Podle původního osvobozujícího verdiktu strážník použil donucovací prostředky v souladu se zákonem a nebylo prokázáno, že při střelbě nedodržel předepsanou bezpečnou vzdálenost. Vinu odmítl, netušil prý, že pepřová pistole, ze které vystřelil, by se mohla stát smrtící zbraní. Tvrdil také, že střílel z větší vzdálenosti, než uvádí obžaloba.

Strážník podle obžaloby přistoupil k mladíkovi na vzdálenost 90 centimetrů a natáhl ruku, přičemž ústí pistole bylo 30 centimetrů od krku poškozeného. Minimální bezpečná vzdálenost byla přitom 1,5 metru.

Státní zástupkyně Monika Sedláčková pro obžalovaného navrhovala 2,5 roku vězení s podmíněným odkladem na tři roky a zákaz používat a držet zbraň po dobu dvou let. Nové jednání v případu soud zatím nenařídil.