Soud opět osvobodil dozorce litoměřické věznice obžalované z napadení cizince

Okresní soud v Litoměřicích znovu zprostil viny dva dozorce vazební věznice, kteří podle obžaloby bezdůvodně napadli a zranili cizince. České televizi informaci potvrdila předsedkyně soudu Halka Lacinová. V roce 2018 dozorci fyzicky napadli vězněného aktivistu z Lotyšska. Podle nich šlo ale povolený zákrok. Rozsudek soudu je nepravomocný. Státní zástupce se na místě odvolal.

Litoměřický soud rozhodoval o vině dozorců již potřetí. Nejvyšší soud mu totiž na základě dovolání nejvyššího státního zástupce Igora Stříže případ vrátil. Poprvé prvoinstanční soud obžalované viny také zprostil. To ale zrušil odvolací ústecký soud.

Ve druhém projednání pak dokonce Okresní soud v Litoměřicích konstatoval, že se ani nejedná o trestný čin. To potvrdil i Krajský soud v Ústí nad Labem. Věc tak měl řešit ředitel vazební věznice jako kázeňský přestupek.

„Já si stále myslím, že byl spáchán trestný čin, že se nejedná o kázeňský přestupek,“ uvedla dříve státní zástupkyně Petra Vaisová. Její stížnosti pak vyhověl Nejvyšší soud, který případ vrátil k novému projednání. Okresní soud v Litoměřicích obžalované ale nyní znovu viny zprostil.

Státní zástupce požaduje pro oba dozorce podmínku za zneužití pravomoci úřední osoby. „Odvolání bylo podáno na místě státním zástupcem Krajského státního zástupce v Ústí nad Labem,“ potvrdila předsedkyně soudu Lacinová. Případem se tak bude zabývat odvolací Krajský soud Ústí nad Labem.

V únoru roku 2018 měli dva dozorci Jaroslav Nepovím a Miroslav Hupka napadnout ve výtahu vězně Ansise Ataolse Berzinše z Lotyšska. Odváděli ho na ošetření na zdravotní oddělení poté, co se dostal do konfliktu s jiným dozorcem. Podle obžaloby ho oba muži v úmyslu pomstít kolegu bili rukama a obuškem.

Dozorci od počátku vinu odmítají. Podle nich byl vězeň agresivní. Tvrdí, že ve výtahu začal kopat do stěn. U soudu to muž z Lotyšska odůvodňoval tím, že se snažil rozpohybovat kabinu. Ani přes výzvy dozorců s kopáním nepřestal. Podle nich tak šlo o povolený služební zákrok. Státní zástupce v obžalobě uvedl, že vězně udeřili minimálně dvanáctkrát gumovým obuškem do hlavy i trupu. Musel být následně ošetřen v nemocnici.