Dozorci se podle litoměřického soudu nedopustili trestného činu, když napadli vězněného cizince

Okresní soud v Litoměřicích ve středu konstatoval, že skutek dozorců místní vazební věznice, které obžaloba viní z bezdůvodného napadení cizince, není trestný čin. Proti usnesení podala stížnost státní zástupkyně. Případ tak nekončí, bude o něm rozhodovat Krajský soud v Ústí nad Labem.

Ve vazební věznici v Litoměřicích v únoru 2018 Jaroslav Nepovím a Miroslav Hupka podle obžaloby fyzicky napadli vězněného lotyšského aktivistu. Cizinec se předtím dostal do konfliktu s jiným dozorcem.

Podle žalobce muže v úmyslu pomstít kolegu bili rukama a obuškem. Dozorci se u soudu hájili tím, že Lotyš byl agresivní a oni provedli povolený služební zákrok.

Okresní soud oba dozorce nejprve osvobodil, jeho rozsudek zrušil odvolací krajský soud a věc vrátil k novému projednání. Muži vinu odmítli. Obhájci požadovali v závěrečné řeči zproštění viny, žalobce navrhoval za zneužití pravomoci úřední osoby podmíněný trest.

Případné pochybení prověří ředitel věznice

Soud ve středu konstatoval, že skutek není trestný čin, ale že není oprávněn zhodnotit, zda použití donucovacích prostředků bylo adekvátní, proto případ postupuje řediteli vazební věznice.

„Já si stále myslím, že byl spáchán trestný čin, že se nejedná o kázeňský přestupek,“ uvedla státní zástupkyně Petra Vaisová. Spor mezi státním zástupcem a obhájci se u soudu vedl o věrohodnost dozorců a aktivisty. Soud se přiklonil k verzi dozorců.

„Myslím si, že byly splněny podmínky pro vyhlášení zprošťujícího rozsudku, který je na místě, protože od postoupení věci řediteli vazební věznice nelze nic zásadního očekávat,“ uvedl Nepovímův obhájce Pavel Polák.