GIBS prověřuje údajné fyzické trestání vězňů v Rýnovicích. Stíhá celkem 15 dozorců

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) podezírá 15 dozorců z věznice Rýnovice v Jablonci nad Nisou z verbálního a fyzického trestání odsouzených. K tomu mělo docházet od února 2020 do ledna 2021 při službě na uzavřeném oddílu. S podezřelými GIBS zahájil trestní stíhání kvůli zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti dozorčí nebo jiné služby. V případě odsouzení některým hrozí tři až deset let vězení, uvedla mluvčí inspekce Ivana Nguyenová.

Podezřelí podle GIBS trestali vězně například za opakované požadavky, kterých se dožadovali pomocí takzvané hlásky na uzavřeném oddílu, nebo naopak takové trestání zatajovali, přihlíželi mu nebo v něm svým kolegům nebránili.

„Dozorci současně v postavení úřední osoby měli zneužívat závislosti vězňů a využívat skutečnosti, že by mohla být věrohodnost výpovědí odsouzených snižována v souvislosti s jejich trestní minulostí a výkonem kázeňských trestů na uzavřeném oddělení,“ uvedla Nguyenová.

Další prý tolerovali přestupky nebo vězně nedostatečně střežili

V souvislosti s vyšetřováním případu bylo podle mluvčí zjištěno i dalších 31 jednání, která přešla ke kázeňskému projednání. Týkalo se to hlavně různých porušení povinnosti dozorčí nebo jiné služby či zneužití pravomoci úřední osoby.

Podle mluvčí GIBS mělo jít například o nedostatečné střežení problémových vězňů, nesprávně prováděné osobní prohlídky nebo tolerování kázeňských přestupků vězňů. V těchto kázeňských jednáních figurovalo 14 dozorců, čtyři odsouzení a jeden vychovatel, upřesnila Nguyenová.