Inspekce obvinila tři policejní důstojníky z vynášení informací. Jinému podezření čelí i detektiv NCOZ

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila tři policejní důstojníky kvůli rozsáhlému úniku informací. Podle inspekce movitým podnikatelům poskytovali informace o tom, zda jsou tyto osoby, případně jimi ovládané společnosti, prověřované. Kromě tří policejních důstojníků v činné službě byli obviněni i dva bývalí policisté, jeden civilista a jedna firma. Inspekce také obvinila detektiva Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) kvůli údajné spolupráci se stíhaným lobbistou.

Dozor nad vyšetřováním případu má Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. V případě získání informací o policejním prověřování z neveřejných evidencí mohli podnikatelé ovlivnit trestní řízení ve svůj prospěch nebo dosáhnout zmaření jednotlivých úkonů. „Podnikatelé za poskytování této ,ochrany' zaplatili minimálně jeden milion korun,“ uvedla mluvčí inspekce Ivana Nguyenová.

Dva ze tří obviněných důstojníků slouží v ostravské expozituře Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Třetí u hospodářské kriminální policie na krajském policejním ředitelství Moravskoslezského kraje. Obviněny byly i čtyři další osoby, z toho dva bývalí policisté a jedna právnická osoba. Všichni jsou stíháni na svobodě.

Stíhání proti nim je vedeno kvůli neoprávněnému přístupu k počítačovému systému a nosiči informací, zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku a podplacení. V případě pravomocného rozsudku hrozí obviněným tři roky až deset let vězení.

Obvinění kvůli údajným vazbám na podnikatele Horáčka

Generální inspekce obvinila také detektiva Národní centrály proti organizovanému zločinu kvůli údajné spolupráci se stíhaným lobbistou Tomášem Horáčkem. Ten figuruje v kauze nemocničních zakázek. Mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej potvrdil, že ředitel jeho útvaru v souvislosti se stíháním vydal rozhodnutí o zproštění výkonu služby.

Severočeský podnikatel Horáček podle policie spolu s dalšími lidmi ovlivňoval přidělování zakázek v nemocnicích, za což údajně požadoval úplatky. Vedle Horáčka policie už dříve zahájila stíhání bývalé ředitelky Nemocnice na Bulovce Andrey Vrbovské, někdejšího ředitele nemocnice Františka Nováka nebo bývalého poslance ODS Marka Šnajdra.

Kvůli údajné manipulaci zakázek v některých pražských nemocnicích začali detektivové Horáčka stíhat v červnu 2018. Policisté v kauze prověřovali například veřejné zakázky na ostrahu objektů, dodávku hygienických potřeb nebo pořízení osobních aut.

Kromě Horáčka, kterého policisté považují za ústřední postavu kauzy, bylo v červnu 2018 obviněno ještě dalších osm lidí. Okruh obviněných se ale později ještě rozrostl. Počátkem června 2019 státní zástupce Zdeněk Matula uvedl, že ve věci je stíháno šest právnických a 14 fyzických osob.