Svědka v případu nemocničních zakázek hlídá policie. Horáčkovi vyhrožují smrtí

Události: Policie hlídá podnikatele Tomáše Horáčka (zdroj: ČT24)

Policie znovu hlídá ústřední postavu kauzy nemocničních zakázek Tomáše Horáčka. Detektivové mají k dispozici svědectví i nahrávky, z nichž vyplývá, že muž, který mluví o pozadí údajné korupce, může být v ohrožení života.

Tomáš Horáček se policii přiznal k manipulaci se zakázkami v pražských Nemocnicích Na Bulovce a Na Františku a pro vyšetřovatele je důležitým svědkem. Policie teď řeší výhrůžky proti němu. „Dílčí útoky trvají už zhruba dva roky a intenzita postupně stoupá,“ uvedl Horáček.

Výhrůžku detektivům Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) potvrdila žena, kterou údajně kontaktovali Albánci. „Na pana Horáčka je udělaná už zakázka na jeho likvidaci. Má to provést albánská komunita,“ řekla svědkyně. „Náš útvar se zabývá každou věcí, která je ve věcné příslušnosti NCOZ. Nicméně k podrobnostem se vyjadřovat nemůžeme,“ řekl mluvčí centrály Jaroslav Ibehej.

Podle Horáčka stojí za výhrůžkami jeho bývalá advokátka

Podle informací ČT policie začala chránit podnikatele i jeho rodinu. Vyšetřuje také, kdo za vyhrožováním stojí. Podle Horáčka jde o lidi kolem jeho bývalé právničky, se kterou má spory o majetek. „Je to od té skupiny, která je v současné době obklopena mojí bývalou advokátkou,“ řekl Horáček.

To však Nina Rydlová popírá. „To, co se děje, to je opravdu přes čáru. Já s ním nechci mít nic společného, rozhodně nic takového se neděje,“ uvedla. Detektivové vyhodnocují i nahrávky z její advokátní kanceláře, které zajistili na CD v rámci jiné kauzy. Některé hovory se týkají i Horáčka. Rydlová uvedla, že o odposleších žádné informace nemá.

Jeden z nahraných hovorů se týká sporu s Horáčkem. „A proto on mi pořád říká: Všichni ví, že my jsme mu to ukradli. A já říkám: A kdo to ví? Kdo? Kdo ví, že to bylo jeho?“ zaznamenaly odposlechy.

Kvůli výhrůžkám hlídala policie Horáčka už před dvěma lety. Muž v kauze údajné korupce v rámci nemocničních zakázek žádá status spolupracujícího obviněného. Policisté v současné době v případu nemocničních zakázek dokončují vyšetřování, v polovině roku pak žalobci minimálně část kauzy chtějí poslat před soud.