Horáček z kauzy nemocničních zakázek žádá o policejní ochranu. Bojí se msty

Události: Podnikatel Horáček požádal o policejní ochranu (zdroj: ČT24)

Tomáš Horáček, obviněný v kauze údajných manipulací s nemocničními zakázkami, který spolupracuje s policií při rozkrývání případu, požádal o policejní ochranu. Důvodem jsou obavy ze msty lidí, proti kterým vypovídá.

Severočeský podnikatel Tomáš Horáček je ústřední postavou kauzy. Podle policie ovlivňoval přidělování zakázek v nemocnicích, za což údajně žádal úplatky. Celkem je v současnosti stíháno šest právnických a 14 fyzických osob.

V polovině ledna oznámil státnímu zástupci, že chce být spolupracujícím obviněným. Už na konci dubna naznačil, že určité obavy má. Poté popsal údajně zmanipulované zakázky a role jednotlivých aktérů. Nyní žádá policii o ochranu.

Žádost je důvodná, vyhodnotila policie

„Co vám mohu sdělit je, že jsme mu po vyhodnocení všech okolností případu s naším právním týmem doporučili o tuto ochranu požádat,“ prohlásil Horáčkův advokát Miroslav Krutina.

Horáček měl mimo jiné dostávat skryté anonymní výhrůžky. Podle informací ČT detektivové vyhodnotili žádost jako částečně důvodnou. Sám Horáček podal i trestní oznámení kvůli vydírání.

Peripetie s majetkem

Horáček také tvrdí, že při pobytu ve vazbě přišel kvůli své bývalé advokátce o majetek zhruba za 200 milionů korun. „Doslova paní doktorka Rydlová využila toho, že jsem se ve vazbě nemohl bránit a ty firmy doslova ukradla,“ tvrdí Horáček.

Advokátka Nina Rydlová se ovšem hájí, že firmy byly od počátku napsané na ni. Podle jejích slov majetek neměl hodnotu 200 milionů korun a akcie firem měla nabýt na základě řádné kupní smlouvy.

Vedle Horáčka obvinila policie například bývalou ředitelku Nemocnice Na Bulovce Andreu Vrbovskou, bývalého ředitele Nemocnice Na Františku Roberta Zelenáka, který kvůli obvinění rezignoval, a bývalého ředitele Nemocnice Na Bulovce Františka Nováka, jehož odvolal ministr zdravotnictví na začátku loňského července.

Začátkem června policie obvinila další dva lidi, mezi nimi i bývalého radního Prahy 1 za ČSSD Daniela Hodka. Ten považuje obvinění za neopodstatněné a podal proti němu stížnost. Podle Horáčka měl právě k Hodkovi mířit úplatek 1,5 milionu za přidělení zakázky na stravovací služby Nemocnice Na Františku.