Soud dal za pravdu odpůrcům větrných elektráren u Jívové, ovšem jen částečně. Stavba tak pokračuje

Spor o větrné elektrárny u Jívové (zdroj: ČT24)

Budování pěti větrných elektráren u Jívové na Olomoucku může pokračovat. A to i přesto, že soud částečně uznal žalobu odpůrců – spolku Nízký Jeseník. Soud ani krajský úřad ale nerozhodly o odkladném účinku stavby. Krajští úředníci však budou znovu posuzovat odvolání spolku, který upozorňuje na to, že turbíny naruší pohledy do krajiny a stavba poškodí zemědělskou půdu.

Lopatky větrných elektráren u Jívové by měly dosáhnout výšky až sto padesáti metrů. Dohromady jich má být pět. Investor už v minulosti získal všechna potřebná povolení. Proti se ale postavil spolek Nízký Jeseník. Krajský úřad jeho odvolání zamítl, obrátili se tak na soud, který mu částečně vyhověl.

„Dva důvody, kvůli kterým to zrušil soud, považujeme za hodně důležité, jde o krajinný ráz a zemědělský půdní fond, ten už je teda za ten půlrok výstavby hodně zdevastovaný,“ řekl člen spolku Josef Kapitán. 

V kopcích nad Šternberkem už ale několik větrných elektráren stojí, konkrétně u obcí Hraničné Petrovice a Horní Loděnice. Nové stožáry mají stát nedaleko. Právě proto by podle krajského úřadu nové větrníky do krajinného rázu víc nezasáhly. Jenže taková úvaha je podle soudu nezákonná.

Turbíny zatím stopku nedostaly

„Krajský úřad Olomouckého kraje je vázán právním názorem, který soud v rozsudku vyslovil. Krajský úřad bude tedy v novém projednávání postupovat v duchu tohoto právního názoru a následně ve věci rozhodne,“ reagovala mluvčí úřadu Alena Minxová. 

Než se tak stane, chtěli odpůrci, aby se stavba zastavila. Jenže tomu nevyhověl soud ani Olomoucký kraj. 

„Stavba stále disponuje stavebním povolením. Nebylo nařízeno její odstranění. Pro nařízení odstranění stavby nejsou ani splněny základní zákonné podmínky. Naše společnost zahájila stavbu v dobré víře a v souladu s vydaným stavebním povolením. Je také zřejmé, že je oprávněna nadále postupovat ve výstavbě,“ stojí ve vyjádření firmy Synergion Jívová pro ČT.

„Jejich hlavní motivace je to co nejrychleji postavit, ať je to černá stavba, nebo ne. A pak už se nenajde v tomto státě síla, která by byla ochotna to zlikvidovat,“ konstatoval Kapitán. 

Vznikla i petice, zastupitelstvo ale stavbu podporuje

V Jívové žije asi šest set lidí. Ne všichni jsou pro výstavbu větrného parku. „Byla tady jednou petice, kde se nasbíralo kolem 170 podpisů od občanů obce,“ řekl obyvatel Jívové Lukáš Šlížek. 

Naopak zastupitelstvo výstavbu elektráren podporuje. „V současné době koukáme asi na dvacet větrných elektráren, koukáme na ně zadarmo. Pokud by se tyto větrné elektrárny realizovaly v našem katastru, tak bychom na ně koukali za peníze,“ řekl starosta Jan Pewner (nestr.). Konkrétně by měla do obce každý rok přitéct částka 900 tisíc korun.