S prázdninami začíná období výluk. Zastavilo se metro, tramvaje i vlaky na některých tratích

V Praze začalo množství výluk veřejné dopravy. Na týden se zastavilo i metro C v centru města, od středy navíc nebude jezdit ani část linky A. Tramvajím zase začala výluka na Vítězném náměstí. Velké výluky začaly s 1. červencem také na železnici. Vlaky nebudou většinu července jezdit z Prahy do Kladna, déle než týden bude výluka i mezi Pardubicemi a Hradcem Králové.

Metrem C není možné od soboty až do 9. července cestovat mezi stanicemi Muzeum a Pražského povstání. Náhradní dopravu zajišťují autobusy na lince XC, která jezdí od Hlavního nádraží na Pražského povstání. Zastávky má převážně na magistrále, tedy v ulicích Wilsonova, Sokolská, Legerova a 5. května.

Většinou jsou to zastávky nočních autobusových linek, na Vyšehradě zastavují náhradní autobusy v zaslepeném vyústění ulice U Gymnázia (ve směru na Pražského povstání) a poblíž křižovatky s ulicí Lounských (ve směru na Hlavní nádraží). Konečná zastávka Pražského povstání je v ulici Děkanská vinice na místě, kde obvykle zastavují linky 134 a 193.

Výluka má velkou nevýhodu v tom, že stanice metra Pražského povstání nemá bezbariérový přístup. Na nástupiště vede pouze pevné schodiště, stanice nemá výtah a eskalátory vedou jen do vestibulu. Dopravní podnik tentokrát nedoporučil konkrétní trasu, kterou by mohli při výluce využít například cestující na invalidním vozíku nebo s kočárkem. V úvahu připadá například přestoupit na Pražského povstání z autobusu XC na tramvajovou linku 19 nebo autobusy 134 či 193 a jimi dojet na metro na Pankrác, kde výtah je.

Od středy se zastaví i část linky A, na každou stanici pojede jiná náhrada

Výluka metra se v druhé polovině týdne rozšíří i na linku A. Ta nebude od 5. do 9. července jezdit mezi Želivského a Depem Hostivař. Náhradní doprava bude v tomto případě složitější, na každou stanici ve vyloučeném úseku pojede jiná linka. Na Strašnickou se cestující dostanou tramvajovou linkou XA, která bude jezdit od Olšanských hřbitovů přes Želivského a Strašnickou na Nádraží Zahradní Město. Navíc bude možné využít běžné tramvajové linky 7 a 26.

Na Skalku nepojede z Želivského žádný přímý spoj, cestující budou muset přestoupit na Limuzské, Strašnické nebo na Nádraží Zahradní Město z tramvaje na autobusy, přičemž k dispozici budou jen běžné linky – ze Strašnické na Skalku tedy 125 a 175, z Limuzské 177 a 195, z Nádraží Zahradní Město 101, 138, 175, 177 a 195. Do stanice Depo Hostivař se cestující dostanou z Želivského běžnými tramvajovými linkami 16 a 19.

Opravy na Vítězném náměstí ve dvou etapách

Kromě výluky v metru začíná od soboty i komplikovaná tramvajová výluka na Vítězném náměstí. Dopravní podnik při ní nechá opravit kolejové rozvětvení, zároveň se v prvním týdnu bude rekonstruovat trolejové vedení v souvislosti s výstavbou trolejbusové tratě na Letiště Václava Havla.

V prvním týdnu (do 7. července) nebudou tramvaje jezdit po celé trati z Vítězného náměstí až na Divokou Šárku. Linky 20, 26 a noční 91 budou celý týden odkloněny na Nádraží Podbaba. Místo nich budou jezdit autobusy linek X26 (denní) a X91 (noční), které ale budou končit již u Vozovny Vokovice. Do Divoké Šárky dojedou cestující pouze běžnými autobusovými linkami 119 a 225.

Dopravní podnik upozornil, že náhradní autobusy nebudou ve směru k Vozovně Vokovice zastavovat na Sídlišti Červený Vrch, kde nevznikne náhradní zastávka „z důvodu nevhodného terénu“.

Od 8. července naváže na tuto výluku ještě přerušení tramvajové dopravy mezi křižovatkou Prašný most a Vítězným náměstím. Do 14. července pak budou linky 20 a 26 jezdit z Hradčanské na Pohořelec a linky 8, 18 a 91 na Malovanku. Z Hradčanské na Dejvickou budou jezdit náhradní autobusy X20 a X91, přičemž již bude možné dojet tramvají do Divoké Šárky, kam bude jezdit mimořádná linka 30 z Nádraží Podbaba.

V pátek sice skončila výluka tramvajové trati v Badeniho ulici, takže do obvyklých tras se vrátily linky 2, 12, 18, 20 a noční 97, ale dílčí omezení potrvá až do konce prázdnin – kvůli opravě chodníků nebudou tramvaje dál zastavovat na Chotkových sadech.

Zastavily se vlaky Praha–Kladno i Pardubice–Hradec

S prázdninami začaly i dvě velké železniční výluky. Především ustal provoz všech vlaků na tratích mezi Prahou a Kladnem a také z Hostivic do Podlešína a do Rudné. Zavedena je náhradní autobusová doprava, která ale v Praze nejezdí z Dejvic – tak jako vlaky – nýbrž až od Nádraží Veleslavín. A to navzdory tramvajovým výlukám, které cestu do Veleslavína komplikují.

Náhradní autobusy jezdí častěji než vlaky, linka XS5 (nahrazující osobní vlaky) má desetiminutové intervaly, linka XR24/XR45 (nahrazující rychlíky a spěšné vlaky) čtvrthodinové intervaly.

Výluka kladenské trati a odbočných tratí do Podlešína a Rudné je naplánována na tři týdny do 21. července. Jen do 10. července potrvá výluka nedávno modernizované trati z Pardubic do Hradce Králové. Přestože je od loňska kromě krátkého úseku před Hradcem trať dvoukolejná, přerušen je provoz na ní celé a provoz zajišťují výhradně autobusy.