Rozsudek v kauze podobné H-Systemu. Bývalý jednatel brněnské firmy Residence půjde na pět let do vězení

Na pět let nepodmíněně půjde do vězení bývalý jednatel developerské firmy Residence Brno Rastislav Růžička. Vrchní soud v Olomouci zamítl jeho dovolání proti loňskému rozsudku brněnského krajského soudu. Ten poslal Růžičku za mříže kvůli podvodu při budování bytů v lokalitě Duhová pole v Řečkovicích. V kauze podobné známému H-Systemu si zálohy na byty nechal posílat na osobní účet a peníze používal k jiným účelům. Firma nakonec zkrachovala a lidé přišli o bydlení i milionové částky.

Jedinou stálou obyvatelkou pěti bytovek v ulici Nachová v brněnských Řečkovicích je od jejich postavení Ludmila Maxiánová. V roce 2009, kdy je krachující developerská společnost Residence Brno dokončovala, totiž měla štěstí a byt stihla na katastru přepsat do svého vlastnictví.

„Šla jsem do banky a tam jsem udělala trochu scénu a pak to bylo přepsané. Já si myslím, že byly špatně napsané smlouvy,“ říká.

Jednatel firmy si nechal posílat zálohy na svůj účet

Další lidé se stálého bydlení nedočkali, přestože někteří zaplatili až devadesát procent kupní ceny. „Celkem jsem zaplatil milion osm set dvanáct tisíc. Vlastně už jsem zaplatil všechno a teď splácíme bance deset tisíc měsíčně hypotéku a nemám z toho nic,“ řekl poškozený klient Jaroslav Kudláček.

Developer totiž před dokončením projektu zkrachoval, aniž by byty zkolaudoval. Tehdejší jednatel firmy Rastislav Růžička navíc podváděl, když si zálohy nechal posílat na soukromý účet a peníze využíval k jiným účelům. Soud ho za to teď pravomocně poslal na pět let do vězení.

Byty nabízí znovu k prodeji jiná společnost

Poškození zatím v insolvenčním řízení získali zpět jen asi jedenáct procent zaplacených peněz. V poloprázdných nedokončených domech někteří bydleli až do loňského roku, kdy je koupila společnost Reko. Byty teď opravuje a znovu nabízí k prodeji.

„U všech klientů bude kupní cena uložena k notáři nebo na svěřenecký účet banky a nám bude vyplacena až po zápisu jejich vlastnictví do katastru nemovitostí. Tímto se nemůže stát, že by o nemovitost přišli,“ Pavel Knapec, jednatel, člen představenstva, Reko a. s.

Firma lokalitu zachraňuje už podruhé. V roce 2002 už v sousední ulici zkrachovala výstavba společnosti Stromi. O byty a o miliony i tehdy přišly desítky lidí.