Osud klientů H-Systemu je jim známý. Případ stavby bytových domů v Řečkovicích stále řeší soud

Při stavbě Duhových polí zkrachovaly firmy hned dvakrát (zdroj: ČT24)

Za bydlení zaplatili předem, neměli se ale kam nastěhovat a ani své peníze už nedostali zpátky. Problém, který řeší klienti podvedení firmou H-Systém, zažili i lidé na jižní Moravě. V brněnských Řečkovicích začala před dvěma dekádami stavět společnost Stromi, zkrachovala ale ještě před dokončením bytů. Peníze přitom zájemcům nevrátila, potrestán nebyl nikdo. A podobný scénář se ve stejné lokalitě opakoval i o několik let později.

Takzvaná Duhová pole začala v brněnských Řečkovicích společnost Stromi budovat před 23 lety. Pro bytové domy vybrali stavitelé pestré fasády, brzy ale projekt barvami zářit přestal. Už při podpisu prvních smluv museli zájemci o budoucí byty složit 30 procent jejich kupní ceny. A když se začalo stavět, museli přidat dalších 60 procent. Teprve potom se objevily problémy.

Firma totiž z plánovaných 250 bytů postavila jen 30 a vyhlásila na sebe konkurz. „Měli jsme mít čtyřpokojový byt, zaplatili jsme dva miliony a sto tisíc,“ popsal v říjnu 2002 jeden z klientů Antonín Kašparec. Většinu peněz už ale poškození neviděli. Policejní vyšetřování přesto po dvou letech skončilo bezvýsledně.

„Šetřením se nepodařilo prokázat protiprávní jednání žádné z podezřených osob ani osob jiných,“ uvedla tehdejší mluvčí jihomoravské policie Kamila Janíčková. Rozestavěné byty sice koupila společnost Reko a poškozeným je po dokončení nabídla s osmiprocentní slevou. Jen minimum z nich ale chtělo platit podruhé.

Developer skončil ve vězení

Ve stejné lokalitě byl ovšem o sedm let později další problém. Developerské firmy, které v místě dodnes připomíná reklama, opět zkrachovaly ještě před dostavěním bytových domů pro jiné klienty. Jeden z jejich majitelů, Rastislav Růžička, šel potom na pět let do vězení.

Soud jej potrestal za to, že si v roce 2007 zálohy na byt ve výši 15 milionů nechal posílat na vlastní účet a peníze pak používal jinde. Policie ho navíc spolu s dalšími podezírala i z úvěrového podvodu. Pravomocný rozsudek v této věci ale ani po dvanácti letech nezazněl, případ je teď u Vrchního soudu v Olomouci.