Developer vybíral statisícové zálohy za byty v Brně. Nikdy je ale nepostavil, věc už řeší soud

Společnost M Development slibovala lidem nové byty a po zaplacení 200 tisíc korun s nimi uzavírala rezervační smlouvy. Do samotné stavby se ale firma sama nikdy nepustila. Její jednatel vybral v letech 2013 až 2016 od klientů celkem deset milionů korun. Případem údajné zpronevěry se už zabývá soud.

Snili o novém bydlení a přišli o statisíce. Marie Kučerová chtěla pořídit nové bydlení své dceři, Petr Maška zase sobě a manželce. Byty měly vyrůst v brněnských ulicích Vyhlídalova a Rybnická. Kdyby šlo vše podle plánu, už by spolu obě rodiny sousedily. „Našla jsem to na internetu, že se nabízejí byty za nějakých 2,3 milionu v Bohunicích. Tak jsem říkala, to by bylo dobrý, dcera bude mít bydlení. Složila jsem zálohu dvě stě tisíc,“ řekla Marie Kučerová.

„Součástí rezervační zálohy bylo, že do půl roku vyřeší náležitosti ke stavebnímu povolení tak, aby stavba mohla začít. Do roku 2016 se nic nestalo,“ dodal Petr Maška. Rezervační smlouva garantovala možnost vrácení zálohy. Toho se ale klienti nedočkali – a to i přes urgence na jednatele firmy Romana Macha. Nakonec se do případu vložila policie.

Kriminalisté zjistili, že stejně dopadlo víc než padesát lidí. Škoda přesahuje deset milionů korun. Případ se teď přes státního zástupce dostal k soudu. „Obžaloba právně kvalifikuje jednání obviněného jako zločin zpronevěra se škodou velkého rozsahu a v případě, že bude uznán vinným z této trestné činnosti, hrozí mu trest odnětí svobody v délce pět až deset roků,“ řekl státní zástupce Hynek Olma. Aktuálně se věcí zabývá Krajský soud v Brně. 

Podnikatel tvrdí, že zálohy vrátí

Podnikatele Romana Macha Česká televize kontaktovala e-mailem, odpověděl, že s vracením záloh dál počítá.

Se zájemci, kteří složili kauci, se vyrovnám. Vše trvá neuvěřitelně dlouho, ale bylo několik zájemců a jednotlivců, kteří svým jednáním realizaci původních projektů znemožnili. To nemění nic na tom, že zájemci s vrácením kaucí mohou počítat.
Roman Mach
e-mail pro ČT, 27. 3. 2019

Jenže firma M Development během policejního vyšetřování pozemky a projekt v lokalitě Vyhlídalova převedla na jinou společnost. Ta už se sice pustila do stavebních prací a byty jsou znovu v nabídce – s lidmi, kteří si je dřív zarezervovali právě u společnosti M Development, se ale nepočítá.

Závazky společnosti M Development se nás netýkají, a tudíž nemáme ani informace o jménech klientů a případných rezervacích, které citujete.
Jana Moudrá
Byty Bohunice, e-mail pro ČT 28. 3. 2019

„Já bych musel znovu zaplatit rezervační zálohu. Mám dojem, že mi realitní makléřka, která to zastupuje, říkala, že to je znovu 200 tisíc,“ řekl Petr Maška, který by v domě už ani bydlet nechtěl. Podobně jako Marii Kučerové by mu stačilo vrácení 200tisícové kauce.