Řidiči musejí počítat s omezením na průtahu v Liberci, začaly tam další práce

Na průtahu Libercem platí od pondělí další omezení v dopravě. Důvodem je výstavba takzvaného průpletového pruhu před sjezdem na silnici I/14 směrem na Jablonec nad Nisou. Z ulice České mládeže tak není možné najet na průtah ve směru na Děčín. Kamiony budou muset místo objíždět přes Hodkovickou ulici, osobní auta mohou využít třídu Dr. Milady Horákové.

Provoz na rušném průtahu je kvůli rekonstrukci dvou mostů omezený od loňského března, doprava je tam svedena na polovinu vozovky. Takzvaný průpletový pruh, který propojí ve směru na Děčín nájezdový pruh na průtah z ulice České Mládeže s nedalekým sjezdem na silnici I/14 na Jablonec, zvýší v těchto místech kapacitu silnice. Jeho výstavba přijde na zhruba dvacet milionů korun, hotovo má být do 22. října.

Od 23. října se pak podle mluvčího Libereckého kraje Jana Mikuličky změní organizace provozu na průtahu krajským městem. Doprava se vrátí na obě poloviny silnice, povede tedy i po nových mostech.

Provoz ale bude ještě omezený, uzavřené zůstanou rychlé pruhy jak ve směru na Děčín, tak směrem na Prahu. Pracovat se v nich bude až do konce listopadu. Bude už ale možné sjet směrem na Jablonec a najet na průtah od Jablonce směrem na Děčín.

Denně přes padesát tisíc aut

Průtah Libercem je nejzatíženějším silničním úsekem v kraji a denně po něm podle posledního sčítání projede více než 51 tisíc aut. Kvůli stavbě teď nemohou řidiči ze směru od Turnova odbočit na I/14 na Jablonec a není možné ani najet ze silnice I/14 od Jablonce na průtah směrem na Děčín.

Uzavřený je kvůli stavbě také sjezd z I/14 směrem k liberecké Home Credit Areně. Průjezdný zůstal nájezd z I/14 směrem na Turnov a také sjezd ve směru od Děčína na Jablonec.

Stavbaři zbourali pravou polovinu silnice ve směru z Turnova na Děčín. Mosty postavené v 70. letech minulého století byly v havarijním stavu, jejich rekonstrukce se připravovala několik let a už ji nebylo možné odkládat.

Provoz byl už před zahájením rekonstrukce v těchto místech omezený, konstrukce mostů musely být na některých místech podepřené. Práce podle ŘSD pokračují podle harmonogramu, do zimy by měla být nová půlka silnice hotová. Stavba za 377 milionů korun patří aktuálně k největším projektům v Libereckém kraji.