Vytížené ulice v centru Liberce rozkopají dělníci. Řidiči se zimní přestávkou neprojedou dva roky

Motoristy v Liberci čeká několik náročných let, dopravně vytížené komunikace v centru krajského města projdou rekonstrukcí. Práce začnou na křižovatce Sokolské ulice se Zhořeleckou. Už od pondělního rána měl být zhruba tři sta metrů dlouhý úsek po křižovatku s Frýdlantskou ulicí uzavřený, ještě před polednem tudy ale bylo možné projet. Dělníci tam mají pracovat do 14. listopadu.

Oprava nečeká jen povrch silnice, rekonstrukcí projdou inženýrské sítě, město se bude podílet na vybudování nových chodníků a veřejného osvětlení.

„Doufáme, že se nám to podaří zkrátit, podobně jako se to podařilo při opravě v Hanychovské ulici. V dalších letech se ale bude pokračovat dál, a další uzavírky nás proto čekají. Předpoklad je, že pokud půjdeme až přes Šaldovo náměstí, tak to bude trvat pět let. Není to ale naše silnice, i když ji za ni obyvatelé města považují. V budoucnu ale naše bude,“ uvedl náměstek primátora Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj).

Sokolská ulice patří mezi dopravně nejvytíženější komunikace ve stotisícovém Liberci. Původně byla součástí silnice I/14 na Jablonec nad Nisou, před třemi lety byla ale dokončena rychlostní silnice z Liberce do Jablonce, a tak ji na začátku června převzal od státu Liberecký kraj. Dohodl se ale s Libercem, že ji město po rekonstrukci převezme. „Na financování rekonstrukce přispěje 25 miliony korun Státní fond dopravní infrastruktury,“ řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

V zimě se práce zastaví a auta se na silnici vrátí

Práce na první etapě jsou rozdělené do dvou let, na zimu je stavbaři přeruší a frekventovaná silnice bude zprůjezdněná. V první fázi se bude měnit 330 metrů vodovodu a 224 metrů kanalizace, Severočeská vodárenská společnost (SVS) předpokládá, že to stihne do konce září. Rekonstrukce obou sítí už je nutná. Současný litinový vodovod je z roku 1954. „Řad je už dožilý, s narůstajícím počtem poruch,“ uvedl mluvčí SVS Mario Böhme. Obnova čeká také plynovod.

V plánech města je navíc zúžení širokých vozovek v ulicích Sokolská a Jablonecká, což umožní vybudování asi dvou stovek parkovacích míst a vysazení alejí.