Při nehodě autobusů u Brna se zranilo 76 lidí, řidič zemřel

Události: Srážka autobusů na D2 (zdroj: ČT24)

Tragická nehoda dvou autobusů uzavřela na několik hodin v obou směrech dálnici D2 u Brna. Jeden člověk zemřel, vyplývá z vyjádření policie a hasičů. Dalších 76 lidí je zraněných, z toho čtrnáct vážně. Mezi zraněnými jsou i tři děti, nejsou v ohrožení života. Na místě zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému. Dálnice byla v místě uzavřena v obou směrech na několik hodin. Plně zprovozněna byla po 23. hodině. Do autobusu společnosti FlixBus, který mířil z Budapešti do Prahy, zezadu narazil jiný vůz. Příčinu havárie policie vyšetřuje.

Ředitelka jihomoravské zdravotnické záchranné služby Hana Albrechtová řekla, že při nehodě utrpělo zranění 76 lidí. „Čtrnáct z nich utrpělo vážná zranění, ostatní byli zraněni středně těžce nebo lehce. Zranění zahrnovala zlomeniny či otevřené rány. Zásah na místě skončil, zranění byli dopraveni do jihomoravských nemocnic, nebylo nutné nikoho převážet mimo kraj,“ uvedla. 

Při nehodě byly zraněné také tři děti, v tuto chvíli jsou mimo ohrožení života, informoval redaktor ČT Vítězslav Mikulčík. 

Na místě zasahovalo 26 posádek se sanitními vozy, třemi vrtulníky a vozem ATEGO, který je určen především k evakuaci a hromadným transportům. Aktivován byl traumaplán, což znamená okamžité zahájení činností potřebných pro zajištění neodkladné péče při příjmu většího počtu pacientů. „Traumaplán je aktivovaný v brněnských nemocnicích, v nemocnici Břeclav, Vyškov a Ivančice, informované jsou i fakultní nemocnice v Olomouci a Hradci Králové,“ upřesnila Albrechtová.

Brněnské městské nemocnice, Úrazová nemocnice v Brně a Nemocnice Milosrdných bratří, vyšetřily v souvislosti se srážkou autobusů celkem třicet pacientů.

„Zranění lidé jsou převážně ze zahraničí,“ sdělila v tiskové zprávě mluvčí Úrazové nemocnice Andrea Šromová. Úrazová nemocnice přijala osm pacientů se středně těžkými a těžkými úrazy. Všichni byli hospitalizováni, jeden leží na ARO. Nemocnice Milosrdných bratří přijala 22 lidí s lehčími úrazy. Hospitalizováni z nich byli čtyři, z toho jedna žena na JIP. Ostatní pacienti byli podle Šromové po vyšetření propuštěni. Bylo pro ně zajištěno náhradní ubytování a doprava.

Hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) řekl, že v jednom autobuse seděli cizinci, pravděpodobně Indové. Druhý jel po lince společnosti FlixBus. „Do našeho autobusu narazil autobus jiného dopravce. Autobus jel z Budapešti do Prahy, cestovalo v něm 35 pasažérů a dva řidiči,“ sdělil mluvčí společnosti FlixBus Tomáš Beránek. Uvedl také, že zemřelým nebyl řidič autobusu této firmy. Seznam cestujících předal dopravce policii.

Práci záchranářů ocenil i premiér Petr Fiala (ODS). „Děkuji záchranným složkám za rychlou reakci,“ uvedl na Twitteru. 

Všem, kteří s řešením následků nehody pomohli, poděkoval prostřednictvím Twitteru za profesionální práci v tak náročné situaci také ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Nehoda uzavřela dálnici D2 u Brna mezi třetím a jedenáctým kilometrem, tedy mezi sjezdy na Chrlice a Blučinu. Mluvčí jihomoravských policistů David Chaloupka popsal, že se stala ve směru na Břeclav a potvrdil, že na místě bylo více zraněných a také jeden mrtvý.  „Obětí je řidič autobusu, došlo k nárazu do zadní části autobusu,“ sdělil Chaloupka. 

Variant, co se mohlo odehrát, je podle Chaloupky několik. „Nabízí se vysoká rychlost, nesledování prostoru před vozidlem, může tam být za tím i nějaká zdravotní indispozice či technická závada na vozidle. To vše se nám pokusí zodpovědět výsledky znaleckých zkoumání autobusů nebo výsledky z pitvy zemřelého řidiče,“ doplnil.

Úmrtí jednoho z účastníků nehody potvrdil také mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. Zároveň uvedl, že na místo přijelo patnáct jednotek hasičů, kteří z havarovaných vozů vyprostili dvanáct lidí. V obou autobusech cestovalo asi sedmdesát lidí. Ty, kteří vyvázli bez zranění, převezli hasiči do Brna.   

„Nezapomněli jsme ani na osoby, které uvízly v koloně na dálnici. Nejprve nebylo možné jejich auta otočit. Ve spolupráci s Ředitelstvím silnic a dálnic jim byla distribuována voda, aby nedocházelo k nějakým kolapsům,“ popsal Chaloupka. „Poté, když to bylo volnější, jsme ze zadní části kolon osobní automobily, které bylo možno otočit, odváděli na nejbližší exit,“ dodal.  

Dálnice byla uzavřena v 15:52. Podle informací na serveru Dopravniinfo.cz se tvořily kolony nejen na D2, ale i na sjezdech z D1 na D2 a na souběžné silnici číslo 52 na Rajhrad.

Provoz byl po tragické nehodě ve směru na Břeclav a dál na Slovensko obnoven, uvedla policie na Twitteru kolem 18. hodiny. Směr na Brno, v němž se srazily autobusy, byl zprovozněn po 23. hodině. 

Události, komentáře: Vážná nehoda zastavila D2 u Brna (zdroj: ČT24)