Pravčická brána i Sokolí hnízdo by měly být v pořádku. Dopad požáru na turismus však bude značný

Dopad požáru v České Švýcarsku na turistickou sezonu bude minimálně v srpnu velký, řekl ve vysílání ČT vedoucí hospodářské správy Edmundovy soutěsky Robert Drnovec. Pokud jde o soutěsky, neví k jak velkému poškození došlo, na místo se totiž není možné dostat. Pravčická brána i výletní zámeček s restaurací Sokolí hnízdo však podle ředitele Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje Romana Vyskočila vypadají v pořádku. Nějaká poškození způsobená požárem ale nevyloučil.

Aktuální situace na soutěskách, které hojně navštěvují turisté, je zatím neznámá. „Tam se nikdo nedostane, není možné to ani zkontrolovat,“ uvedl v ČT Drnovec. „Je to nepříjemný pocit. Soutěsky jsme dali po dlouhých letech do pořádku, všechno jsme opravili, teď máme obavy, aby to celé nepřišlo vniveč,“ dodal. 

Toho, co můžou plameny v soutěskách zničit, je hodně – nacházejí se tam například pokladny, restaurace nebo informační centrum. Drnovec řekl, že pokud by se po požáru jednalo o menší opravy, šlo by to zvládnout a brzy by mohli otevřít. V případě, že by bylo poškození větší, byl by to už velký problém a práce by trvaly delší dobu.

Studio 6: Dopad požáru na turistickou sezonu (zdroj: ČT24)

Jak požár ovlivní letošní sezonu, bude podle Drnovce záležet na tom, jak dlouho budou na místě působit hasiči. „Když to bude trvat týden, tak jsme schopni se z toho dostat bez vážnějšího poškození. Když to bude trvat déle, třeba měsíc, tak to podstatně ovlivní příjmy obce,“ komentoval s tím, že už teď je jasné, že v srpnu útlum návštěvnosti bude, a to za každých okolností.

Pravčická brána by měla být v pořádku

Hasiči se domnívají, že Pravčická brána i Sokolí hnízdo jsou zatím v pořádku, menší poškození ale vyloučit nemohou. „Jak jsme viděli z vrtulníku, a měl jsem možnost přes clonu z požářiště vidět, tak to vypadá, že je v pořádku, Sokolí hnízdo vypadá, že je netknuté požárem,“ popsal Vyskočil, který se účastnil leteckého průzkumu.

Požářiště jsou podle ředitele ústeckých krajských hasičů zakouřená, což komplikuje práci pilotům vrtulníků a letadel.

Vyskočil řekl, že v Českém Švýcarsku nadále zasahuje čtyři sta hasičů. „Technika tady vesměs zůstává a na té technice se hasiči střídají,“ doplnil.