TÉMA

Sokolí hnízdo

Reportéři ČT: Spory podnikatele a státu mají negativní vliv na přírodu u Pravčické brány

Pravčická brána je unikátní přírodní památka, o jejíž osud se turisté báli během rozsáhlého požáru v Českém Švýcarsku. Katastrofa ji nezničila, ale odkryla letité problémy. Přestože je toto území součástí národního parku, Pravčická brána leží na soukromém pozemku, k němuž patří i zámeček Sokolí hnízdo. Ten vlastní ruský podnikatel Alexej Krenke. Soužití státu se soukromým majitelem má dopad i na stav tamní přírody a infrastruktury. Pro pořad Reportéři ČT se tématu věnovala Zuzana Černá.
18. 10. 2022|

Hasičům v Českém Švýcarsku dorazí posily, v sobotu chtějí zmenšit hořící plochu

Hasiči po šesti dnech od začátku zásahu chtějí zmenšit území, které požár zachvátil, o víkendu tam podle jejich šéfa Vladimíra Vlčka stáhnou další posily o síle až 280 lidí. Děčín zakázal vstup do vybraných částí lesa. Dvě letadla Air Tractor ze Švédska, která nahrazují italské letouny Canadair, přistála po poledni ve Vodochodech, následně oba stroje odletěly hasit. Se západem slunce ale letadla i helikoptéry musely hašení přerušit, pokračovat budou zase ráno.
29. 7. 2022Aktualizováno29. 7. 2022, 22:39|

Pravčická brána i Sokolí hnízdo by měly být v pořádku. Dopad požáru na turismus však bude značný

Dopad požáru v České Švýcarsku na turistickou sezonu bude minimálně v srpnu velký, řekl ve vysílání ČT vedoucí hospodářské správy Edmundovy soutěsky Robert Drnovec. Pokud jde o soutěsky, neví k jak velkému poškození došlo, na místo se totiž není možné dostat. Pravčická brána i výletní zámeček s restaurací Sokolí hnízdo však podle ředitele Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje Romana Vyskočila vypadají v pořádku. Nějaká poškození způsobená požárem ale nevyloučil.
27. 7. 2022|