Praha podá správní žalobu kvůli pokutě od antimonopolního úřadu za vyhlášku o hazardu

Pražský magistrát podá správní žalobu proti rozhodnutí o pokutě od antimonopolního úřadu (ÚOHS) za chyby v dřívější vyhlášce regulující hazardní hry na území města. V pondělí o tom rozhodla městská rada. Magistrát už dříve proti pokutě ve výši asi 2,7 milionu korun podal neúspěšně rozklad a bude ji muset do konce července zaplatit, protože žaloba nemá odkladný účinek. Úřad vyměřil městu pokutu i za novou vyhlášku, která začala platit v roce 2021.

Městu se nelíbí zejména to, že úřad k otázce regulace hazardu v metropoli přistupoval jako k celku bez zohlednění faktu, že se skládá z městských částí s vlastními rozhodovacími pravomocemi. „Chceme uhájit právo městských částí určit si, že na jejich území nebude hazard povolen vůbec. Praha v oblasti hazardu ctí princip subsidiarity, který ÚOHS zpochybňuje,“ uvedl radní města Adam Zábranský (Piráti) k tomu, proč vedení města zvolilo cestu soudního sporu.

Hlavní námitkou úřadu proti dřívější vyhlášce bylo to, že město v ní vymezilo konkrétní adresy, kde bylo možné herny, kasina či videoloterijní terminály provozovat. Tato místa ale nebyla podle ÚOHS vybrána na základě předem známých, objektivních a nediskriminačních kritérií. Úřad ze stejného důvodu kromě Prahy pokutoval i celou řadu dalších měst, která měla regulaci hazardu nastavenou podobně.

Praha i z důvodu kritiky ÚOHS v minulém volebním období přijala novou vyhlášku, která zrušila systém adresných lokalit a namísto toho zavedla na celém území plošný zákaz herních automatů a videoloterijních terminálů. V případě živých her si mohly městské části určit, zda je povolí, nebo ne. Z 57 městských částí zavedlo nulovou toleranci hazardu 41.

I nová podoba vyhlášky však u antimonopolního úřadu narazila. Koncem loňského roku uložil městu pokutu ve výši zhruba 1,3 milionu korun za chyby v obou loterijních vyhláškách v letech 2018 až 2021. Úřadu se nelíbilo, že nová regulace není stejná pro celé území Prahy jako samosprávy, která vyhlášku vydala. Magistrát podal proti rozhodnutí úřadu rozklad.