Antimonopolní úřad uložil Praze za loterijní vyhlášku rekordní pokutu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uložil Praze pokutu 2,679 milionu korun za chyby ve vyhlášce regulující hazardní hry na území města. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě s tím, že rozhodnutí není pravomocné a hlavní město proti němu může podat rozklad. Vedení Prahy se bude záležitostí zabývat na pondělním jednání městské rady. Jde o zatím nejvyšší pokutu uloženou za chyby v loterijní vyhlášce.

Praha podle úřadu chybovala, když v letech 2012 až 2018 ve vyhláškách regulujících provozování hazardních her a loterií na území města vymezila konkrétní adresy, kde je možné herny, kasina či videoloterijní terminály provozovat. Tato místa ale nebyla vybrána na základě předem známých, objektivních a nediskriminačních kritérií.

„Tímto jednáním došlo na území hlavního města Prahy k narušení hospodářské soutěže na trhu provozování sázkových her, loterií a jiných podobných her a v období rovněž k narušení soutěže na trhu provozování heren, kasin, restaurací a dalších podniků určených k sázkovým hrám, loteriím a podobným hrám,“ uvedl úřad.

Rada bude o podání rozkladu jednat v pondělí

„V tuto chvíli jde o nepravomocné rozhodnutí, proti kterému je možné podat rozklad. Na pondělní jednání městské rady je připraven materiál, kterým by měli radní odsouhlasit podání rozkladu. Přílohou tohoto usnesení pak bude i samotné rozhodnutí,“ uvedl mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Za stejný postup byla v minulosti pokutována asi desítka radnic a obecních úřadů, pokuty se obvykle pohybovaly v řádech statisíců. Pokutu v minulosti dostaly třeba Děčín, Karlovy Vary, Česká Lípa nebo Varnsdorf. Dosud nejvyšší pokutu, 869 tisíc korun, dostala Ostrava.

Pokuta až 10 milionů

„V tomto případě může pokuta dosáhnout až deseti milionů korun, při stanovování její výše úřad přihlíží k závažnosti provinění, délce jeho trvání i území, které postup radnice ovlivnil,“ vysvětlil mluvčí ÚOHS Martin Švanda. Rozpočet pokutovaného města nebo obce nehraje roli.

Pokuty za loterijní vyhlášky v minulosti potvrdil jak krajský, tak Nejvyšší správní soud v Brně. Praha nyní může podat rozklad k předsedovi úřadu Petru Mlsnovi. Pokud rozhodnutí prvního stupně potvrdí, bude mít metropole možnost se bránit žalobou ke Krajskému soudu v Brně.