Antimonopolní úřad dal Ostravě milionovou pokutu za vyhlášku regulující hazard

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uložil městu Ostrava pokutu 1,078 milionu korun za protisoutěžní vyhlášku, která regulovala provozování hazardních her. Vyhláška už neplatí, loni byla nahrazena novou. Město podle primátora Tomáše Macury (ANO) s pokutou nesouhlasí a proti rozhodnutí podalo rozklad.

Ostrava podle úřadu porušila zákon vyhláškou, která byla účinná od 1. ledna 2017 do 30. června 2019 a povolovala provozování hazardních her pouze na vybraných místech. Při výběru adres nebyla uplatněna objektivní, nediskriminační a předem známá kritéria, míní antimonopolní úřad.

„Město tak bez objektivně ospravedlnitelných důvodů narušilo hospodářskou soutěž na trhu provozování hazardních her na území statutárního města Ostravy zvýhodněním soutěžitelů, kteří mohli na povolených adresních místech nadále provozovat hazardní hry,“ uvedl mluvčí úřadu Martin Švanda.

Město vyhlášku nahradilo novou, přísnější

„S rozhodnutím úřadu principiálně nesouhlasíme, proto jsme proti němu podali rozklad,“ řekl primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO). Do doby pravomocného rozhodnutí nebude město případ komentovat. Podle Macury je ale zcela nesporné, že napadená vyhláška významnou měrou přispěla k naplnění celospolečenského zájmu. „Tím je snížení patologických jevů souvisejících s provozováním hazardních her a zlepšení kvality veřejného prostoru ve městě Ostrava,“ uzavřel.

Od loňského července má Ostrava přísnější vyhlášku, která povoluje pouze takzvanou živou hru, tedy ruletu a karetní hry v kasinech. Cílem nově schválené úpravy je vymýtit během několika let automaty z celého města.