Zakázat hazard v určité ulici nejde, řekl úřad. Děčín proto zatrhl herny všude

Děčín schválil novou vyhlášku, která zakazuje hazard po celém městě s výjimkou kasin. Původní dokument vyjmenovával konkrétní místa, kde mohou být umístěny herny či kasina, a stanovoval i přesný počet automatů v hernách. Jenže antimonopolní úřad označil tuto vyhlášku za diskriminační a zahájil s městem správní řízení, které mohlo skončit zrušením vyhlášky.

Děčín před třemi lety vymezil pro automaty 60 míst, všechny na adresách stávajících heren. Jenomže úředníci mají od té doby plný šanon dopisů od těch, kteří chtěli hernu novou, ale mimo vymezená místa.

„Reagovali jsme na to, co nám úřad vytknul. Pokud by nám Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zrušil vyhlášku, vzniklo by vakuum, ve kterém by hazard nebyl regulován ve městě vůbec,“ uvedl náměstek primátorky Jiří Anděl s tím, že bylo cílem nové vyhlášky zabránit tomu, aby se po městě objevila nekontrolovaně řada heren. Zákaz provozu veškerého hazardu s výjimkou kasin schválilo dvacet zastupitelů, jeden nehlasoval.

  • Děčín patří mezi trojici českých měst, kde už antimonopolní úřad kvůli vyhlášce omezující hazard zahájil správní řízení. Na udání však postupně prověřuje 35 podobných vyhlášek v dalších městech. 

Vydání nové vyhlášky, která je účinná patnáct dní od vyhlášení, neznamená, že herny z města do konce roku zmizí. „Herny dostávají povolení na určité období, které je nutné dodržet. Nová vyhláška ale umožní nevydávat nová povolení,“ dodal náměstek. Roční příjem z hazardu má Děčín okolo šestnácti milionů korun. Jaký bude mít vyhláška dopad na rozpočet, zatím není jasné.

Podle ministerstva vnitra není vyhláška v rozporu se zákonem

Právník města nepovažuje povolení hazardních her pouze v kasinech za diskriminační a podle ministerstva vnitra není vyhláška v rozporu se zákonem.

Omezení hazardu v Děčíně vítá městská policie (zdroj: ČT24)

Důvodem soustředění hazardních her pouze v kasinech je podle radních to, že jejich provoz podléhá podstatně přísnějším pravidlům, než je to dosud v hernách. Omezení hazardu vítá městská policie i okresní hospodářská komora. „Dojde k posílení ochrany veřejného pořádku a posílení pocitu bezpečnosti ze strany obyvatel města,“ uvedla městská policie v prohlášení.

Hazard například plošně zakazuje vyhláška v Chomutově. V nedalekých Teplicích pak loni zastupitelé omezili provoz automatů a videoterminálů také pouze na kasina.