Praha 9 otevřela novou školu. V celém městě je teprve druhá od devadesátých let

V hlavním městě vznikla nová základní škola – od 90. let teprve druhá. Stojí ve Vysočanech a pojme osm stovek žáků. Radnice Prahy 9, která za stavbu zaplatila 570 milionů korun, chce navázat stavbou další školy na sousedním pozemku. Podle starosty Tomáše Portlíka (ODS) by to měla být střední škola, její příprava ale zabere ještě několik let.

Nová vysočanská škola nazvaná Elektra stojí v Sousedíkově ulici v jedné z mnoha oblastí v Praze, kde na místě starých továrních hal vyrostly bytové domy. Na rozdíl od nových domů ale základní školy ve městě příliš nerostou, od revoluce je to teprve druhá nová.

Stavba trvala dva roky, podle starosty Prahy 9 Tomáše Portlíka ale od rozhodnutí postavit ve Vysočanech novou školu uplynulo celé desetiletí. Zájem o umístění dětí do Elektry je teď podle něj velký. „První třídy jsme naplnili. Druhou, třetí a čtvrtou třídu jsme převedli ze Základní školy Balabenka a část té školy zůstane prázdná,“ řekl s tím, že než se ročníky naplní, bude moci prostory na Balabence několik let využívat některá střední škola, která by o to měla zájem.

Do základní školy u Elektry bude moci chodit až osm stovek žáků, patřit pod ní bude také mateřská škola s kapacitou pro 78 dětí. Ve škole je 33 tříd. Z nich osmnáct je určeno pro výuku na prvním stupni, osm na druhém stupni, šest je odborných učeben, jedna třída je přípravná a tři pro mateřskou školu. Ve škole je také terasa pro venkovní výuku, venkovní hřiště na střeše, tělocvična, gymnastický sál, zelená střecha i garáž se 40 parkovacími místy.

Osm stovek dětí je ale jen zlomek počtu, který podle odhadů v budoucnu nenajde v pražských základních školách místo, pokud se něco nezmění. V roce 2030 by mohlo chybět až tři tisíce míst, v roce 2050 dokonce šestkrát tolik, nevzniknou-li další školy.