TÉMA

Antonín Klecanda

Kraje řeší kapacity středních škol. Plánují rozšiřování tříd i otevírání nových oborů

Nová místa na středních školách pro příští prváky mají přibýt ve většině krajů. Jejich vedení plánuje rozšiřování tříd, otevírání nových oborů i škol. Důvodem jsou silné ročníky a jejich preference. I přesto bude konkurence mezi studenty v některých místech vysoká.
14. 11. 2023|

Praha 9 otevřela novou školu. V celém městě je teprve druhá od devadesátých let

V hlavním městě vznikla nová základní škola – od 90. let teprve druhá. Stojí ve Vysočanech a pojme osm stovek žáků. Radnice Prahy 9, která za stavbu zaplatila 570 milionů korun, chce navázat stavbou další školy na sousedním pozemku. Podle starosty Tomáše Portlíka (ODS) by to měla být střední škola, její příprava ale zabere ještě několik let.
18. 7. 2023|

Míst na pražských středních školách je dost, řekl radní Klecanda

Míst na pražských středních školách je podle pražského radního Antonína Klecandy (STAN) dostatek. Řekl to na tiskové konferenci magistrátu k aktuální situaci ve středním školství. Problém podle něj nastal proto, že se děti hlásily na více středních škol, nyní se však už situace zlepšila. Některé školy podle něj dokonce hlásí volná místa. Potvrdil to i bývalý pražský radní pro oblast školství Vít Šimral (Piráti). Šéfka Asociace ředitelů gymnázií ČR Renata Schejbalová uvedla, že nyní školy oslovují děti, které po přijímačkách skončily pod čarou.
18. 5. 2023Aktualizováno18. 5. 2023, 20:01|

Přestává to být únosné, pražské školství je třeba změnit, apelují starostové

Starostové pražských městských částí požadují po resortu školství (MŠMT) a ministerstvu pro místní rozvoj (MMR) změnu podpory pražského školství a vytvoření národního dotačního programu na opravy a modernizace škol. Zároveň chtějí po MŠMT, aby jednalo s magistrátem o převodu státních budov, které lze přebudovat na školy, do vlastnictví města. Starostové rovněž zopakovali požadavek, aby Praha zhruba zdvojnásobila příspěvky na žáka na deset tisíc korun. Mluvčí MŠMT Aneta Lednová řekla, že úřad je připraven o požadavcích diskutovat. Ministerstvo pro místní rozvoj uvedlo, že pro vyhlášení dotačního titulu jsou potřeba peníze ze státního rozpočtu.
20. 3. 2023Aktualizováno20. 3. 2023, 20:30|

Svoboda se stal pražským primátorem. Zastupitelé zvolili i náměstky a radní

Pražští zastupitelé ve čtvrtek na jednání ustavujícího zasedání zvolili nové vedení hlavního města včetně primátora. Tím se stal po téměř pěti měsících od voleb lídr pražské SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) Bohuslav Svoboda (ODS). Koalici na magistrátu uzavřeli zástupci SPOLU, Pirátů a STAN, kopíruje tedy vládní složení a má v 65členném zastupitelstvu většinu 36 hlasů. V opozici budou ANO, Praha sobě a SPD. Volby v Praze vyhrála SPOLU před druhým ANO a třetími Piráty.
16. 2. 2023Aktualizováno16. 2. 2023, 23:24|